Összesen 1,6 milliárd euró kártérítésre tart igényt a Schneider Electric, amiért az Európai Bizottság hat évvel ezelőtt megakadályozta a Legrand céggel való egyesülését.

A Schneider Electric még évekkel ezelőtt keresetet indított a Bizottság ellen: az elektronikus berendezéseket gyártó francia cég ugyanis kártérítést követel az EU végrehajtó testületétől, mivel az hat évvel ezelőtt határozatban tiltotta meg a Legrand-nal, egy alacsony feszültségű elektromos készülékeket gyártó és forgalmazó cégcsoport anyavállalatával való egyesülését (a Bizottság akkor azzal indokolta a döntését, hogy a fúzió nincs összhangban a közös piaccal).

Ezt a határozatot az Elsőfokú Bíróság később hatályon kívül helyezte. A Schneider Electric összesen mintegy 1,66 milliárd euró összegű kártérítésre tart igényt.

Amennyiben a Schneider sikerrel jár – a meghallgatást szerdán tartották az Elsőfokú Bíróságon –, akkor az arra bátoríthat más cégeket is, hogy a taláros testület előtt keressék vélt vagy valós igazukat a Bizottság trösztellenes határozataival szemben.

Hasonló esetekben még egyetlen vállalat sem nyert kártérítési pert a Bizottsággal szemben, nem csoda hát, ha a versenypolitikára szakosodott jogászok szerte Európában árgus szemekkel figyelik a végkifejletet.

A Schneider Electric egyébként azt állítja, hogy az alapeljárás folyamán a Bizottság számos eljárási hibát vétett, amelyeket az Elsőfokú Bíróság is feltárt ítéletében. A fúzió megakadályozása utáni eljárásokban pedig a testület – véli a cég – olyan hibákat is elkövetett, amelyek bírósági megállapítására még nem került sor, és amelyek tovább növelték a francia vállalat által elszenvedett kár nagyságát.

Összességében a Schneider Electric úgy véli, hogy a Bizottság súlyosan visszaélt az őt mint fúziós szabályozó hatóságot megillető hatáskörökkel. Neelie Kroes versenypolitikai biztos szóvivője a Financial Timesnak csupán annyit mondott, hogy a követeléseket nem tartják megalapozottnak. Ítélet a következő hónapokban várható.