A jövő év első felében tervezi a jogszabály-javaslat előterjesztését a közös konszolidált társasági adóalapra Kovács László adóügyi biztos, aki legkorábban 2010-ben számít eredményre az ügyben.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta második időközi jelentését a harmonizált társasági adóalapról szóló javaslat előkészítésének állásáról, megerősítve, hogy 2008 első félévében rukkol majd elő a konkrét javaslattal. Kovács László adóügyi biztos hangsúlyozta, hogy első lépésben egyhangú jóváhagyásra terjesztik majd a miniszteri Tanács elé a közös konszolidált társasági adóalap bevezetésére vonatkozó javaslatot és csak ha ez nem elfogadható valamennyi tagállam számára – amire megvan az esély – utolsó mentsvárként képzelhető el, hogy Brüsszel az arra kész tagállamokkal megerősített együttműködését kezdeményezi ezen a területen.

A magyar adóügyi biztos szerint a társasági adóalap harmonizálása uniós szinten összehasonlíthatóvá tenné a tényleges adóterhelést és így megkönnyítené az üzleti döntéseket, csökkentené a cégek adminisztrációs terheit és ezekkel összefüggő költségeit. Kovács hangsúlyozta, hogy az adókulcsok egységesítése nem áll a Bizottság szándékában, s a tagállamok a jövőben is saját belátásuk szerint szabhatják meg a társasági adó mértékét. A közös konszolidált társasági nyereség-adóalap egyébként választható lesz az üzleti vállalkozások számára, hiszen elsősorban azokat a cégeket érintheti, amelyek legalább két uniós tagállamban folytatnak tevékenységet.

A biztos nem számít arra, hogy 2010 előtt megállapodás jöhetne létre a tagállamok között a kérdésben.