Megváltoztatta az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bírság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy testvérpár egyik tagját, B.I-t – egyebek mellett – emberöléssel, míg a másikat, Balogh Andrást emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádoltak meg.

A táblabíróság – mérlegelve a körülményeket, így azt, hogy az I. rendű vádlott, Balogh András testvérét akarta menteni cselekményével, míg a II. rendű vádlottat, B.I-t tettének elkövetésekor nagyban befolyásolta, hogy a sértett súlyosan megfenyegette – úgy döntött, hogy mindkét vádlott büntetését mérsékli. Az I. rendű vádlott esetében a 2 év szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztette a bíróság, míg a II. rendű vádlott szabadságvesztésének időtartamát 9 évre enyhítette.

Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A gépész szakképzettséggel rendelkező, az anyja vállalkozásában kisegítő családtagként dolgozó I. rendű vádlott kb. öt évvel ezelőtt ismerte meg Ö. Ferenc sértettet, aki Cegléden lakott, gabonakerekedéssel foglalkozott, s 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is megbízási szerződést kötött az I. rendű vádlottal, hogy nevében és helyette felvásárlási jegyre terményeket vegyen termelőktől. Az I. rendű vádlott mellett a II. rendű, lakatos szakképzettségű, alkalmi munkákból élő vádlott is segített a sértettnek abban, hogy őstermelőktől felvásárlási jegyeket szerezzen, aminek ellenértékét a sértett ki is fizette. Mivel 3 millió forint alatti összegnél a vonatkozó rendelkezések szerint az őstermelő adómentességet élvez, a sértett adózatlan nyereséghez jutott. Segítségéért az I. rendű vádlott változó összegű részesedést kapott a sértettől, aki őt anyagilag egyébként is támogatta. A sértett ismerte a II. rendű vádlottat is, de őt, italozó életmódja látva, nem kedvelte.

A gabonafelvásárlás miatt 2005-ben a Somogy Megyei APEH-nál vizsgálat indult, amelynek során a vádlottakat is meghallgatták, akik terhelően nyilatkoztak a sértettről. Ö. Ferenc ezt megtudta, több alkalommal kérte a vádlottakat, vonják vissza vallomásukat, majd amikor a II. rendű vádlott erre nem volt hajlandó, megfenyegette: „így vagy úgy, de kicsinálja”.

2006. január 16-án a sértett Kaposvárra indult. Előbb Cegléden egy üzleti partnerétől 619 ezer forintot vett át, majd telefonon találkozót beszélt meg az I. rendű vádlottal B. András fülöpszállási tanyájára. A sértett kora délután ért a tanyára, ahol az I. rendű vádlott behívta egy kávéra. Miközben az I. rendű vádlott elől haladt, az őt követő II. rendű vádlott és a sértett beszélgetett. A sértett ekkor megfenyegette a II. rendű vádlottat, hogy mivel nem vonta vissza a vallomását, „le fogja rendezni az egész családját”.

A II. rendű vádlott ettől a kijelentéstől indulatba jött, felkapott egy tompa tárgyat, s azzal nagy erővel a sértett fejére ütött. Az ütéstől a sértett elveszítette az eszméletét, a földre került, a II. rendű vádlott ekkor többször is fejbe rúgta a sértettet, aki belehalt a bántalmazásba. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a megtámadott ember halála azonnali, szakszerű orvosi beavatkozás esetén is bekövetkezett volna.

A cselekményt követően a II. rendű vádlott a sértettről levette annak értéktárgyait, közöttük több arany ékszert, majd holttestét egy talicskában kitolta a tanya mögötti erdős részre. Felszólította az I. rendű vádlottat, hogy ássa el az áldozatot, amíg ő Kecskemétre utazik és eltünteti a sértett gépkocsiját. A II. rendű vádlott ittasan be is hajtott Kecskemétre, ahol leparkolta az autót, de előbb az autóból magához vett igazolhatóan legalább 200 ezer forint készpénzt. Mire a II. rendű vádlott visszaért a tanyára, testvére egy derékig érő gödröt ásott ki, amit aztán a II. rendű vádlott fejezett be. A gödörbe elföldelték a sértett holttestét, a sírra fasarjakat ültette, hogy eltüntessék a nyomokat.
A II. rendű vádlott január 17-én kocsijával Dunaföldváron keresztül a Kaposvár melletti állandó lakhelyére utazott. Útközben, Soltot elhagyva, a Kis-Dunába dobta az elhunyt több személyes tárgyát, majd Kaposváron a sértett egy arany nyakláncát, a medálokkal együtt, 12 ezer forintért elzálogosította. A többi ékszer sorsát nem lehetett felderíteni. Az eltulajdonított készpénzt a II. rendű vádlott elköltötte.

Emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. január 17-én Balogh András (1967 – kaposvári lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ügy II. rendű vádlottja, B.I. (1971 – szentbalázsi lakos), aki az I. rendű vádlott testvére, emberölés és kifosztás bűntettéért, valamint ittas járművezetés vétségért 11 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kapott, s a vádlottat 2 évre eltiltották a járművezetéstől. Az ítélet ellen a II. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében, az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.