Hétfőn éjfélig kell beküldeni a tavalyi keresetekről szóló szja-bevallást. Ez a határidő a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre vonatkozik.

El lehet küldeni a bevallást az egységcsomagban lévő formanyomtatványon május 21-én éjfélig ingyenesen, az egységcsomagban található borítékba zárva, a postán ajánlott küldeményként feladva vagy személyesen, nyugta ellenében az APEH ügyfélszolgálatán leadva. Az 1+1%-os rendelkezést ilyenkor (egy kisméretű lezárt borítékban) bele kell tenni a bevallást (is) tartalmazó borítékba, és a bevallással együtt kell benyújtani.

Az ügyfélszolgálaton nyugtát adnak

Elkészíthető az adóbevallás a bevalláskitöltő programból üresen kinyomtatott nyomtatványon kézzel kitöltve, szintén május 21-éig ingyenesen, az APEH-től beszerzett borítékba zárva, a postán ajánlott küldeményként feladva vagy személyesen, nyugta ellenében az APEH ügyfélszolgálatán leadva. Az 1+1%-os rendelkezést ilyenkor is – az előzőek szerint – bele kell tenni a bevallást (is) tartalmazó borítékba, és a bevallással együtt kell benyújtani.

Bevallást tehet a magánszemély az interneten megtalálható nyomtatványkitöltő programmal kitöltött, leellenőriztetett, majd onnan kinyomtatott, kétdimenziós pontkóddal ellátott nyomtatványon is, az APEH-től beszerzett borítékba zárva, a postán május 21-éig ingyen feladható ajánlott küldemény formájában vagy személyesen, nyugta ellenében az APEH-ügyfélszolgálaton leadva. Az 1+1%-os rendelkezés megegyezik az előzőekkel.

Egyszerű és biztonságos az elektronikus bevallás

Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek bevallást tehetnek az interneten megtalálható nyomtatványkitöltő programon keresztül, a 0653. számú nyomtatványt letöltve, a számítógépen kitöltve és elektronikusan, az ügyfélkapu használatával beküldve. Hangsúlyozni kell: általában nem kötelező ennek a módszernek a használata, tehát még annak sem, akinek van okmányirodai regisztrációja (kivéve azt a magánszemélyt, aki egyébként a 0708. számú ún. havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett).

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az elektronikus bevallásbeküldés egyszerű, biztonságos és ezért ajánlott módszer. Ilyen esetben az egyszázalékos rendelkező nyilatkozat is elküldhető elektronikusan, amennyiben a magánszemély a bevallást a saját ügyfélkapuján keresztül küldi be.

Az 1 százalékra is kell meghatalmazást adni

Ha azonban a bevallás beküldése elektronikusan történik ugyan, de meghatalmazott (például könyvelő) igénybevételével, annak ügyfélkapuján keresztül, akkor a rendelkező nyilatkozat a meghatalmazott által csak akkor továbbítható, ha a meghatalmazása az egyszázalékos rendelkező nyilatkozat továbbítására is kiterjed, és ezt az APEH-hez be is jelentették. Ellenkező esetben a magánszemély postán keresztül küldheti be a nyilatkozatát az adóhatósághoz, vagy – nyugta ellenében, zárt borítékban – leadhatja valamelyik APEH-ügyfélszolgálaton is.

Amennyiben a munkáltató vállalta a magánszemély adójának megállapítását, úgy – méltányolva azt a munkavállalói igényt, hogy a magánszemély az 1+1 százalékos nyilatkozatát már a megállapított adója ismeretében tehesse meg -, a magánszemélynek elegendő az 1+1 százalékos nyilatkozatát (az egyébként előírt formában, zárt borítékban stb.) május 21-éig az adóelszámolást vállaló munkáltató részére leadnia. Azt majd a munkáltató továbbítja a munkáltatói elszámolásra vonatkozó adatszolgáltatással együtt – június 10-éig – az állami adóhatósághoz.