A tagállamok miniszterei – több éves egyeztetés után – hétfőn megállapodásra jutottak a százezer euró alatti fogyasztási hitelek közös szabályozásával kapcsolatban. Az új irányelv lehetővé teszi az egyes államokban elérhető hitelek összehasonlítását, melyek közül a vásárlók szabadon válogathatnak majd.

Az uniós vezetők reményei szerint az új szabályozás ösztönzőleg hat majd a pénzpiacokra, és a kedvezőbb hitelfeltételeket és kamatokat kereső fogyasztókat mobilizálva megszünteti az uniós pénzpiac mostani töredezettségét. Jelenleg tagállamonként eltérő a hitelek szabályozása, és országonként különböző fogyasztóvédelmi előírások vannak érvényben a területen.

Amennyiben elfogadásra kerül az új irányelv (mely a Tanács jóváhagyása után második olvasatban kerül a Parlament elé), a fogyasztási hiteleket nyújtó bankoknak minden tagállamban azonos információt kell majd szolgáltatniuk a fogyasztóknak, és a hitelért felszámított éves díjat is egységes normák alapján kell majd kiszámítaniuk.

Az új jogszabály értelmében a hitelt felvevő fogyasztóknak korai visszafizetés esetén 10 000 euró értékhatárig nem kellene majd kompenzálniuk a bankokat a hitel kamatainak elmaradása miatt. A szakminiszterek abban is megegyeztek, hogy az uniós állampolgárok az EU valamennyi tagállamában 14 napon belül következmények nélkül visszaléphetnek majd a hitelszerződésektől.

A hétfői tárgyalásokat vezető német miniszter, Brigitte Zypries szerint az új szabályozás jelentős gyakorlati előnyökkel jár majd, és az átláthatóság fokozásával elsősorban az állampolgárok hitelfelvétellel kapcsolatos szabadságát növeli majd. Ahogy fogalmazott: „az új direktíva megkönnyíti a mobilis, illetve az internetes banki szolgáltatásokat igénybe vevő polgárok helyzetét, abban a tekintetben, hogy a nemzeti hitelpiac keretein túlmenően élhetnek majd a más országok által kínált lehetőségekkel is.”

Szakértők szerint a szabályozás a nagyobb verseny következtében hosszú távon a hitelkamatok és hiteldíjak csökkenéséhez is vezethet.