Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatóját jelölte az országos rendőr-főkapitányi tisztségre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, választottjától a “szabadság és rend elmélyítését” várja. Gergényi Péter távozó budapesti főkapitány állománygyűlésen méltatta saját érdemeit.

“Olyan emberre van szükség, aki visszaállítja a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát” – indokolta tegnap a kormányfő Bencze József dandártábornok felkérését, amelyet Petrétei József távozó és Takács Albert kijelölt rendészeti miniszterrel is egyeztetett. “Szabadság és rend, ez az, amelynek bővítését, elmélyítését, garantálását várom az új országos főkapitánytól” – jelentette ki Gyurcsány. A jelölt bemutatásakor dicsérte Benczét, mert korábbi munkahelyén sikeresen küzdött a feketegazdaság ellen. A miniszterelnök azt kérte a jelölttől, hogy “keményen, határozottan és emberségesen” vezesse a testületet, és teremtsen “minden tekintetben európai” rendőrséget. A rendőrség – néhány kivételtől eltekintve – felkészült, tisztességes és elhivatott emberekből áll – szögezte le Bencze. Legfőbb feladatának tekinti, hogy “a bűnnel szemben könyörtelen, a polgárokkal szemben tisztelettudó és politikamentes rendőrséget építsen”. A tábornok az emberektől és a sajtótól türelmet, a rendőröktől pedig nagyobb fegyelmet és több munkát kért.

Miközben Vadai Ágnes (MSZP) frakciója nevében Benczét alkalmasnak minősítette a rendőrség vezetésére, addig a Fidesz három feltételt állított megválasztásának támogatásához. Lázár János (Fidesz), a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke elmondta: a jelölt rendészeti bizottsági meghallgatásán arra lesznek kíváncsiak, hogy Bencze milyen szakmai program alapján akarja helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat. A Fidesz emellett azt is tudni akarja, hogy a jelöltnek mi az álláspontja a rendőrség pártpolitikai irányításáról, illetve hogyan akarja majd a vele szemben megfogalmazott politikai megrendeléseket kezelni.

“Bencze jelölése azt jelzi, hogy a kormányfő nem bízik a rendőr tábornokokban, ezért nem közülük választott új főkapitányt” – értékelte a miniszterelnök döntését egy neve elhallgatását kérő rendőri vezető. Mint mondta, a jelölt nem volt abban a helyzetben, hogy a tisztség elfogadásával együtt a feltételeit is megfogalmazza, és a budapesti főkapitány jelölésében is csak formális feladatai lesznek.

Az elmúlt hetek rendőrségi botrányai miatt a kormányfő kezdeményezésére május 31-i hatállyal felmentett Gergényi Péter budapesti főkapitány tegnap állománygyűlésen köszönt el kollégáitól. A BRFK eredményei mellett saját érdemeit méltatta.

Az októberi brutális rendőrtámadásokra utasítást adó vezérőrnagy az őszi eseményekről egy szót sem szólt, csak az elmúlt négy év általa sikeresnek tartott intézkedéseiről beszélt. Gergényi Péter azt állította: vezetése alatt Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa lett.