A hosszú várólista alkotmányos kérdéseket vet fel
Alkotmányosan aggályos, hogy a járulékfizető betegek egyre hosszabb várólistára kerülnek, miközben a kórházak az üres ágyaikon fizetős betegeket gyógyítanak. A szabad kapacitások fölhasználására a tulajdonos gazdasági társaságot alakíthat.

Meg kell szüntetni azt a korrupcióval fenyegető és alkotmányosan is aggályos helyzetet, hogy a járulékot fizető vagy nyugdíjas magyar betegek a kormányzati megszorítások miatt várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják – mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa. Szerinte a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak. A Fidesz szerint a kórházak és a járóbeteg-szakellátás kapacitásait a népegészségügyi helyzethez kell igazítani.

A szakpolitikus a magyar népegészségügyi helyzetet rossznak ítéli, ami sok gyógyító beavatkozást tesz szükségessé, de a kormány 16 ezer aktív ágyat szüntet meg, és a teljesítmény-volumenkorlát felett egyáltalán nem téríti az ellátást. Ezért fordul elő, hogy a hónap második felére a kórházaknak elfogy a pénzük, a betegek várólistára kerülnek, s a leghosszabb lista már több mint hároméves várakozást jelent.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a nyilvános listák a visszaélést akadályozzák. “Várólisták mindig voltak, és borítékkal előbbre lehetett kerülni. Most ezt kívánja lehetetlenné tenni a nyilvánosság – mondta – Az esetleges visszaéléseket ki kell vizsgálni.” Kökény elismeri, hogy néhol “tűrhetetlenül hosszú” várólisták alakultak ki, és erre a gondra a finanszírozási szerződések kiigazítása a megoldás. “Ha kiderül, hogy valahol nem jól határozták meg a teljesítményvolument, akkor a minisztériumnak azt felül kell vizsgálnia” – mondta. Arra a kérdésre, miszerint elfogadható-e, hogy a kórházak közvagyont használnak a fizetős betegek gyógyítására, így felelt: “Minden tulajdonosnak úgy kell működtetnie a kórházát, hogy a társadalombiztosító, valamint a beteg által finanszírozott tevékenység élesen elkülönüljön szervezeti és gazdasági téren is. A szabad kapacitások használatára akár gazdasági társaságot is létrehozhatnak.”

Elemzést kér a NET

Az intézménybezárásokból származó összegeket a csúcsintézmények finanszírozására lehetne fordítani – mondta Papp Sándor, a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) elnöke. Az ellátórendszer stabilizálhatósága és a zavartalan betegellátás érdekében elemezni kell az elmúlt hónapok változásainak következményeit. A NET ezért felkéri a szaktárcát, hogy gyűjtse be a szakmai szervezetek, kollégiumok, betegszervezetek véleményét, és kérjen konkrét javaslatokat az esetleges módosításokra.