Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy romániai férfit, I.I.-t egy 77 éves idős nő meggyilkolása miatt ítéltek el.

Így a jogerős ítélet szerint a vádlott 15 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott, s 10 évre kitiltották a Magyar Köztársaság területéről. A tárgyaláson a vádlott kérte, hogy a fegyházbüntetését Romániában tölthesse le. E kérelemről az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban születik majd döntés.

A nős, négy általános iskolai osztályt végzett III. rendű vádlott több éven át rendszeresen járt Magyarországra, Mélykútra, hogy ott munkát végezzen. Legutoljára 2000. február 21-én utazott be Magyarországra, amikor előbb nagynénjéhez, az I. rendű vádlotthoz költözött, majd egy házat vett bérbe Mélykúton.

A III. rendű vádlott magyarországi tartózkodása során többször végzett alkalmi munkát dr. K. K.-né mélykúti lakosnál, akiről tudta, hogy viszonylag jómódú, több ékszerrel is rendelkezik. Amikor a III. rendű vádlott 2000 tavaszán a húsvéti ünnepekre haza akart utazni, s egyben meg akarta látogatni beteg édesanyját is, nem rendelkezett az utazáshoz szükséges pénzzel. Ezért úgy döntött, hogy a sértettől, dr. K.-nétől szerez pénzt, illetve olyan értéktárgyakat, amelyek eladásával később pénzhez juthat.

2000. április 2-án vasárnap délután a III. rendű vádlott meg is jelent a sértettnél, aki beengedte őt a házba. Ekkor a III. rendű vádlott rátámadt a 77. életévében járó asszonyra, megütötte, rátérdelt a hanyatt fekvő sértettre, egy rongyszőnyeget tett az arcára és fojtogatni kezdte. Az asszony számos sérülést szenvedett el, gégéje is eltört, s meghalt. Életét gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A támadást követően a III. rendű vádlott átkutatta a lakást, s pontosan meg nem állapítható mennyiségű ékszert és egyéb értéktárgyat vitt el. A nyomozás során fény derült arra, hogy a III. rendű vádlott – miután elhagyta a helyszínt és a II. rendű vádlott lakására ment – 158 ezer forint értékű aranytárgyat ajándékozott nagynénjének, míg egy aranyláncot a II. rendű vádlott segítségével 6 ezer forintért eladott.

A III. rendű vádlott április 3-án reggel előbb Szegedre, majd innen Romániába utazott, a határt Nagylaknál lépte át, s egy, a sértettől elvett aranyláncot Aradon értékesített.

A sértett halálát április 4-én fedezték fel. Ekkor az I. és a II. rendű vádlott megpróbálta eltüntetni a bűncselekmény nyomait. A sértett elrabolt iratait elégették, az aranytárgyakat pedig egy hűtőládában rejtették el.

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2006. október 24-én I.I. III. rendű vádlottat, s ezért őt 15 évi fegyházbüntetésre ítélte, s 10 évre kiutasította a Magyar Köztársaság területéről. Az I. fokú ítélet kimondásakor a III. rendű vádlott Romániában tartózkodott, ellene elfogató parancsot adtak ki. Időközben, ez év februárjában, a vádlottat átadták a magyar hatóságoknak, s előzetes letartóztatásban várja a II. fokú ítélet meghozatalát.

Az ügyben két nőt, M. F.-né I. rendű és B. Gy.-né II. rendű vádlottakat már korábban elítélték társtettesként elkövetett bűnpártolásért. M.-né, aki a III. rendű vádlott nagynénje, 1 év 4 hónap börtönbüntetést, B.-né 97 ezer 600 forint pénzbüntetést kapott. A vádlottak előzetes letartóztatásuk alatt a büntetésüket letöltötték. A III. rendű vádlott esetében a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

Az ügy már másodszor került a Szegedi Ítélőtábla elé, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003. november 5-én meghozott ítéletét a táblabíróság 2004. április 16-án megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és az I. fokon eljáró bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.