Egy lengyel bíróság csütörtökön bűnösnek talált tizenöt olyan volt rendőrt, akik közreműködtek a Szolidaritás mozgalom által 1981-ben szervezett tüntetés kilenc halálos áldozatot követelő elfojtásában.

A dél-lengyelországi Katowice bírósága ítéletében megállapította, hogy a rendőrosztagot vezető Romuald Cieslak adott tűzparancsot két lengyelországi bányánál zajló tüntetés elfojtásakor, mely 1981 decemberében kilenc halálos áldozatot és huszonöt sebesültet követelt. A bányászok akkor a Szolidaritás mozgalom leverése érdekében kihirdetett hadiállapot ellen tüntetve vonultak fel.

A tűzparancsot kiadó rendőrtisztet a bíróság 11 évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte, míg az általa irányított egységben szolgáló, tüzet nyitó rendőrökre 2 és fél, illetve 3 év börtönbüntetést szabott ki a bíróság, további két vádlott tekintetében pedig felmentő ítélet született. Az ítélet mindazonáltal egyik esetben sem jogerős.

A rendszerváltás óta több alacsonyabb rangban szolgáló volt rendőr ellen is indult eljárás, főtisztek ellen azonban egyetlen esetben sem. A most elítélt személyek elleni eljárás lassan tizenöt éve húzódik, a korábban megszületett ítéleteket eljárási kifogásokra hivatkozva semmisítették meg.