Az Európai Bizottság épületeiben nyújtott takarítási szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételezett visszaélések ügyében folytat nyomozást a csalási ügyek kivizsgálására szakosodott uniós hivatal.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) hétfőn sajtóhírekre reagálva részleteket árult el egy folyamatban lévő nyomozásról, amely azt hivatott kideríteni, hogy milyen visszaélések történtek egy takarítócéggel kötött szerződés végrehajtása során. Az OLAF konkrétan azt vizsgálja, hogy az Európai Bizottság épületeiben nyújtott takarítási szolgáltatások végrehajtása közben történtek-e rendellenességek.

Bár az OLAF szerint a feltételezett visszaélések okozta pénzügyi károkat még nem lehet felbecsülni, a kérdéses szerződés értéke 44 millió euró volt és a 2003 és 2007 közötti időszakot öleli fel. A hivatal közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mivel a kérdéses szolgáltatásokat végrehajtották, így a potenciális visszaélések csak azok egy töredékrészét érinthetik. Az OLAF 2005 júniusában bizottsági és külső információk alapján indított nyomozást és idén márciusban a belga szövetségi államügyészséghez továbbította az ügyet. A nyomozás az OLAF tájékoztatása szerint főleg cégek és nem európai intézmények alkalmazásában álló magánszemélyek ellen folyik.