A soros német elnökség a héten a G8 csúcstalálkozóra koncentrál, amelynek fő témája a klímaváltozás és Afrika lesz. A telekommunikációért felelős miniszterek találkozóján végleges döntés születhet a barangolási díjakról, míg az Európai Bizottság menekültügyi csomagot fogad el a héten. Az Európai Parlament mini-plenáris ülésén a prümi szerződésről, a művészek szociális helyzetéről és a schengeni felkészülésről is vitázik.

Angela Merkel német kancellár a balti tengeri Heiligendammban látja vendégül a nyolc legfejlettebb ipari ország – Németország, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Olaszország, Kanada, Franciaország és a Japán – vezetőit.

Bár Berlin a Kiotói megállapodás 2012-es lejárata utánra is közös kötelezettségvállalást sürgetett az éghajlatváltozás kezelésére, Németország kételyét fejezte ki, hogy a találkozón konkrét eredmények születhetnek. George W. Bush amerikai elnök pénteken (2007. június 1.) úgy nyilatkozott, hogy Amerika a jövő év végére hosszú távú tervet dolgozna ki az üvegházhatású gázok csökkentésére, de a G8 csúcs előtt nem volt hajlandó a klímaváltozásról tárgyalni. Washington találkozókat szeretne tartani a világ legnagyobb szennyezőivel, például Indiával és Kínával, hogy új keretbe foglalják a nemzeti programokat és terveket. Szakértők szerint a bejelentéssel az amerikai elnök meg akarja akadályozni, hogy a csúcstalálkozón megállapodás szülessen.

Tony Blair leköszönő brit miniszterelnök ugyanakkor szeretné elérni, hogy a G8-ak újra kötelezzék el magukat a 2005-ben Gleneaglesben tett fejlesztési segélyek mellett. A találkozón szó lesz a koszovói helyzetről is. A globalizáció ellenes tüntetők már a hétvégén összecsaptak a rendőrökkel. Tüntetések várhatóak Prágában is, ahol Bush elnök a találkozó előtt az amerikai rakétaelhárító rendszer telepítése miatt tesz látogatást.

A G8 csúcstalálkozó résztvevői közül Japánnal és Kanadával az EU kétoldalú tárgyalásokat is folytat.

A közlekedési – és telekommunikációért felelős miniszterek csütörtöki, luxemburgi találkozóján szó lesz a Galileo programról. A miniszterek döntenek a roaming díjak csökkentéséről is, amely már a nyáron a külföldi mobiltelefonálási díjak csökkenését jelentheti.

Európai Bizottság

Olli Rehn várhatóan ezen a héten jelenti be, hogy Szerbia mikor kezdheti újra a Stabilizációs és Együttműködési Megállapodásról szóló tárgyalásokat. Az unió pontosan egy évvel ezelőtt állította le a Brüsszel és Belgrád között egy stabilizációs és társulási szerződés megkötéséről kezdett konzultációkat, mert úgy ítélte meg, hogy a szerb kormány nem tesz meg minden tőle telhetőt a háborús bűnösök kézre kerítése érdekében. Csütörtökön azonban ismertté vált, hogy a hatóságok elfogták Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornokot, az egyik első számú bűnösnek tartott Ratko Mladic közeli munkatársát.

Olli Rehn és Andris Piebalgs kedden (2007. június 5.) Isztambulba utazik, ahol a Törökország és az EU közötti együttműködésről tárgyalnak az energia terén.

Az Európai Bizottság szerdán (2007. június 6.) új menekültügyi csomagot fogad majd el, amely közös célokat tartalmaz a jobb és hatékonyabb menekültügyi rendszerek létrehozásában az EU tagállamaiban.

Vladimir Spidla szociálpolitikáért felelős biztos szerdán (2007. június 6.) jelentést tesz közzé a kiküldetés jelenlegi helyzetrésről.

Európai Parlament

Az Európai Parlament mini-plenáris ülést tart Brüsszelben szerdán és csütörtökön (2007. június 6-7.)

Az EP-képviselők a német elnökség beszámolóját hallgatják meg júniusi EU-csúcstalálkozó előkészítéséről és vitáznak a prümi szerződésről, a művészek szociális helyzetéről és a schengeni felkészülésről is.

A költségvetési bizottság tagjai az Európai Technológiai Intézet és a Galileo programköltségvetéséről is tárgyalnak. Előbbihez 2013-ig 2,4 milliárd, utóbbihoz 2012-ig 4 milliárd euróra lesz szükség.