Az első fokon eljárt Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság megállapítása szerint az I.r. vádlott (H.P. 29 éves, büntetett előéletű győri férfi), a II.r. vádlott (K.J. 50 éves büntetett előéletű győri nő) és a III.r. vádlott (K.A. 33 éves büntetett előéletű győri nő) 1995 óta saját maguk és családjuk megélhetését üzletszerű kéjelgést folytató személyek által szerzett jövedelemből biztosították.

A lakásukba költöztettek olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatal nőket, akiket csábító ajánlatokkal, vagy fenyegetéssel hoztak Győrbe. A prostituáltaknak lakhatást, élelmet és ruházatot biztosítottak. Szökésük esetén a lányokat felkutatták és visszahozták, de az is előfordult, hogy bántalmazással vették rá őket a további maradásra.

A sértett (a bűncselekmény elkövetése idején 21 éves) 1997. júliusától 1998. májusáig Győrben élt egy csecsemőotthonban gyermekével, itt ismerkedett meg két prostituálttal, akik rábeszélésére 1998. júniusában az I.r. vádlott családjához költözött és prostitúciós tevékenységet folytatott. Gyermekét az otthonban hagyta azzal a szándékkal, hogy rövid időn belül magához veszi, és rendszeresen látogatta, a gyermek kihozatala azonban nem sikerült, így 1999. év végén a sértett már nem volt megelégedve a helyzetével és szeretett volna a prostitúcióval felhagyni és gyermekével együtt élni.

1999. december 12-én az I.r. és a III.r. vádlott egy győri gyár mellé szállította a sértettet két másik nővel együtt, felvigyázójuk ekkor a IV.r. vádlott volt (Sztojka Árpád 27 éves büntetett előéletű mosonmagyaróvári férfi). A rendőrök szabálysértés miatt előállították a prostituáltakat. 22 óra 30 perckor szabadultak, a kapitányságnál az I.r. és a III.r. vádlott várta őket és elindultak, hogy egyből ismét munkába állítsák őket. A sértett ez ellen tiltakozott, közölte, hogy fáradt, éhes és menstruál. Az I.r. vádlott dühös lett és kiabálni kezdett vele. A másik két prostituáltat kitették a gyárnál, majd a sértettel a II.r. vádlott lakására mentek, ahol ideges beszélgetés kezdődött. Az I.r. és a II.r. vádlott követelte, hogy a sértett menjen ki dolgozni, a nő azonban ezt határozottan visszautasította. Az I.r. vádlott ekkor megütötte a nőt az arcán, majd gyomron rúgta. A sértett menekülni próbált, azonban a III.r. vádlott útját állta, így az I.r. vádlott tovább ütlegelte. A IV.r. vádlott ekkor szólt közbe és az I.r. vádlottat biztatta a bántalmazás folytatására. A nőt megfenyegették, hogy ha elmondja a rendőrségen, hogy mi történt vele, akkor “el lesz tüntetve Győr környékéről”. A III.r. vádlott próbálkozott az I.r. vádlott leállításával, aki azonban nem engedett, tovább bántalmazta a sértettet. A nő többször próbált menekülni, azonban mindig megakadályozták ebben. Miután a nő azzal kezdett fenyegetőzni, hogy feljelenti őket a rendőrségen a II.r. többször ököllel nyakszirten ütötte, a III.r. és a IV.r vádlott pedig szintén rugdosni és ütlegelni kezdte. Az I.r. vádlott önkontrollját teljesen elveszítve bántalmazta a nőt, majd kirohant a lakásból és egy kb. 80 cm hosszú vascsővel tért vissza, amellyel ismét fenyegetni kezdte a sértettet, hogy ne merje őket a rendőrségen feljelenteni, azonban ő azt mondta, hogy nem hagyja annyiban, ami vele történt. Ekkor az I.r. vádlott a már védekezésre képtelen sértett arcára mért ütéseket, majd belerúgott, aminek hatására a nő a földre esett, ekkor az I.r. vádlott a fej tarkórészére mért több ütést. A sértett haja vérben ázott, nem szólalt meg és nem mozdult többet. A vádlottak szólongatták, pofozgatták, mert közvetlenül a bántalmazást követően még tapintott gyenge pulzusából arra következtettek, hogy csak eszméletét vesztette. Amikor azonban megállapították, hogy a nő meghalt azon kezdtek tanakodni, hogy mit csináljanak. A testet lepedőbe csavarták, majd az I.r. a III.r. és a IV.r. vádlott berakta egy gépkocsiba és elhajtottak. A holttestet 1999. december 13-án találták meg egy kukoricaföldön, ide az I.r. és a III.r. vádlott megbízása alapján, velük kapcsolatban álló, a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek szállították előző éjjel.

A sértett sérelmére elkövetett cselekmény miatt megindult büntetőeljárás során az I.r. vádlottat 2000. szeptember 5-én őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. Ezen időpontig a nyomozóhatóság számos tanút kihallgatott, akik vallomásaikban terhelő adatokat szolgáltattak a vádlott ellen. Közöttük volt két – a vádlottaknak dolgozó – prostituált is, akik szabálysértés miatti elzárásukat töltötték. Amikor szabadultak, nem mentek vissza a győri lakásba, hanem Sopronba utaztak. A II.r. vádlott miután hiába várta őket a börtönnél, hogy hazavigye őket, Sopronba utazott, ahol az utcán meg is pillantotta a nőket. Egyikük telefonon rendőri segítséget kért, másikukat a rendőrök megérkezése előtt a II.r. vádlott gépkocsival akarata ellenére elszállította Sopronból. A kocsiban felelősségre vonta a nőt a rendőrségen tett vallomása miatt és közölte vele, hogy vissza kell vonnia azt. A II.r. vádlott Kópházánál megállt, ahol telefonon beszélt ügyvédjével és az ő tanácsára elengedte a nőt, pénzt adott neki, hogy szálljon buszra és menjen Győrbe, a nő azonban visszautazott Sopronba. A II.r. vádlottat a nyomozóhatóság Győr felé ment igazoltatta és őrizetbe vette.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság az I.r vádlottat bűnösnek találta aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és kitartottság bűntettében, ezért őt 17 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II.r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta társtettesként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettében, kitartottság bűntettében és aljas célból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, ezért őt 5 év 6 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III.r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta társtettesként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és kitartottság bűntettében, ezért őt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A IV:r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta társtettesként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettében, ezért őt 3 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész az I.r. vádlott terhére a büntetés súlyosításáért, a II. és a III.r. vádlott terhére súlyosabb minősítésért és a büntetés súlyosításáért jelentett be fellebbezést. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa az I.r. vádlott büntetését életfogytig tartó fegyházra súlyosította, melyből 30 év kitöltése után helyezhető feltételes szabadságra. A II.r. a III.r. és a IV.r. vádlottakat a bíróság társtettesként emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettében is bűnösnek mondta ki, a velük szemben kiszabott büntetéseket azonban megfelelőnek találta, sem súlyosításukra, sem enyhítésükre nem látott törvényes lehetőséget. Az I.r. vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett. A II.r. a III.r. és a IV.r. vádlott tekintetében mivel az ítélőtábla olyan bűncselekmény elkövetésében is megállapította a bűnösségüket, amelyben első fokon nem állapították meg, megnyílt a másodfellebbezés lehetősége. Az ügyész nem jelentett be fellebbezést, a IV.r. vádlott az ítéletet tudomásul vette, így az ítélet a IV.r. vádlott vonatkozásában is jogerőre emelkedett. A II.r. és a III.r. vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést, egyben indítványozták a vádlottak szabadlábra helyezését. Az ítélőtábla a szabadlábra helyezési indítványokat elutasította és fenntartotta a vádlottak előzetes letartóztatását, ez ellen a vádlottak és védőik szintén fellebbezést jelentettek be.