Az első fokon eljárt Veszprém Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (25 éves férfi) tudathasadásos elmebetegség téveszmékkel és hallucinációkkal jellemzett típusában szenved, betegségét 1991-ben fedezték fel, a gyógyszeres kezelés segítségével azonban fokozatosan sikerült a hallucinációit visszaszorítani.

Időnként azonban visszatértek tünetei, ilyenkor pszichiátriai kezelésekre szorult. 2005. szeptemberétől a vádlott közveszélyokozás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt vele szemben elrendelt előzetes letartóztatása ideje alatt az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetben állt megfigyelés, illetve gyógykezelés alatt, ott tartózkodása során állapota javuló tendenciát mutatott, kóros élményei elmaradtak, szorongása megszűnt a kezelés hatására. Előzetes letartóztatásának megszüntetése folytán 2005. december 2. napján szabadult az IMEI-ből.

A vádlott és szülei 2005 decemberéig a vádlott homoszexuális élettársának szüleinél laktak, azonban a szülők kapcsolata megromlott, így a vádlott szülei Várpalotán vettek házat, ahova a vádlott és élettárs is velük költözött. Az együttélésük azonban nem volt problémamentes, a vádlott apja és élettársa között folyamatosak voltak a konfliktusok, az állandósuló viták során a vádlott mindig élettársa pártjára állt, emiatt a vádlott és az apja között is állandósult a feszült viszony. 2006. január 11-én a vádlott a szülei által használt szobába ment, ahol az apja veszekedni kezdett vele, amikor nem csak magának, hanem élettársának is ételt akart vinni. Az ellenséges hang bántotta a vádlottat, ingerültté vált és fojtogatni kezdte apját, miközben a kenyérszeleteléshez használt kést továbbra is a kezében tartotta. A sértett védekezni kezdett, fia jobb kezét igyekezett lefejteni a torkáról, eközben a fia bal kezében a kés továbbra is a sértett tarkójánál maradt, így a fojtogatás közben a vádlott az apja tarkóját a késsel közepes erővel egy mozdulattal megvágta. A bántalmazás következtében a sértett erősen vérezni kezdett a lehiggadt vádlott pedig leült mellé és az állapota felől érdeklődött, az édesanyja segítségével igyekeztek a vérzést csillapítani, majd visszament a szobájába.

A mentőket csak 1 óra elteltével értesítették, akik a férfit kivérzett állapotban szállították kórházba, ahol ellátták a sérüléseit. A vádlott az elmebetegsége súlyos fokban korlátozta őt abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A Veszprém Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett enyhítésért.

A Győri Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 1 év 6 hónap börtönre enyhítette, egyebekben az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.