A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelős szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat.

A következő napokban várható időjárás miatt az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriadót rendelt el. Ehhez hasonló hőségriadó az elmúlt évben négy alkalommal volt, harmadfokú riadót azonban még sosem rendeltek el Magyarországon.
Ilyenkor speciális szabályok vonatkoznak a munkavégzés körülményeire. Szabadtéri munka esetén például a nagy melegben óránként legalább 10 perces pihenőidőt szükséges beiktatni és legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak.

Többek közt ezeknek a szabályoknak a szigorúbb ellenőrzését kérte a miniszterelnök a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől. Gyurcsány Ferenc egyúttal arra kéri a közigazgatásban dolgozók munkahelyi vezetőit, tekintsenek el a hivatali ruházatra vonatkozó előírásoktól és elvárásoktól, és a hőségre való tekintettel engedélyezzék, hogy a hölgyek mellőzhessék például a harisnya, a férfiak pedig a nyakkendő viselését.

A munkavégzésre, munkabiztonságra vonatkozó feltételek biztosítását és a szabályok betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzi. A Főfelügyelet két zöld számon – a (06)80/204-264-es, illetve a (06)80/204-292-es telefonszámon – várja azoknak a bejelentéseit, akiknek a munkaadója nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket, illetve itt lehet tájékoztatást kérni a munkavégzésre vonatkozó szabályokról is.