Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (36 éves férfi) a feleségével élt Leányváron. A vádlott az Esztergomi Városi Bíróság által ittas járművezetés vétsége miatt kiszabott pénzbüntetést nem fizette meg, ezért azt szabadságvesztésre változtatta át a bíróság.

A szabadságvesztés büntetésből 2005. szeptember 23-án szabadult. Szabadulása után feleségétől tudomást szerzett arról, hogy a büntetés végrehajtása alatt gyermekkori ismerőse, a sértett támogatta a családot, és szerelmi kapcsolat alakult ki közte és a felesége között. A vádlott a közlést elfogadta és azt is tudomásul vette, hogy a sértett és felesége a kapcsolatot folytatni kívánják. Ezt követően a sértett a vádlott és felesége lakásába költözött, a vádlott a gyermekeivel egy szobában, míg a felesége és a sértett a másik szobában lakott.

2005. december 30-án a délutáni órákban a vádlott és felesége, valamint a sértett elő szilvesztert tartottak, amely során a vádlott az elfogyasztott szeszes italtól súlyos alkoholos befolyásoltság állapotába került. Ilyen állapotban este 21 óra körül megfürdette és lefektette a gyermekeket, a hálószobában a felsége és a sértett is lefekvéshez készülődött. A vádlott a gyerekek lefektetése után a hálószobába ment, ahol a sértett az ágyban feküdt. A vádlott a hálószobából hirtelen kifordult, a konyhapultról felkapott egy 14 cm pengehosszúságú kést és azzal visszatért a szobába, ahol megkérdezte a férfit, hogy: “Most megszúrjalak vagy megöljelek”, mire a sértett megjegyezte, hogy: “Gyere”. Ekkor a vádlott a késsel egy alkalommal, közepes erővel hasba szúrta a férfit. A szúrást követően a konyhába ment, a fagyasztószekrényből húst vett elő, azt és a pólóját a sértett sebére szorította, feleségét pedig arra kérte, hogy értesítse a mentőket. A szúrás következtében a sértett lépe oly mértékben roncsolódott, hogy azt el kellett távolítani, a lép sérülése, illetve az emiatt bekövetkezett sérülés közvetlenül életveszélyes állapotot idézett elő, az időben érkezett gyors és szakszerű orvosi ellátás nélkül a sértett halála bekövetkezett volna. A sérülés a sértettnél maradandó károsodást okozott.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős.