Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (57 éves tatabányai férfi) huzamos ideje rendszeresen fogyasztott alkoholt. Az utóbbi években azonban sok esetben már mértéktelenné vált az alkoholfogyasztása, illetve a felesége is italozni kezdett. A férfi ittasan több esetben bántalmazta a sértettet.

Gyakran tört ki vita közöttük amiatt, hogy a családi kasszát a sértett kezelte és az ittas vádlottnak nem adott további pénzt az italozás folytatására.

2005. július 24-én mindketten több fröccsöt elfogyasztottak, aminek következtében a kora délutáni órákra már mindketten ittas állapotba kerültek. A vádlott 15 óra után pénzt követelt a feleségétől, ekkor mindketten a lakásuk konyhájában voltak. A sértett a hűtőszekrény mellett ült, amelyen egy a konnektorba csatlakoztatott elektromos kenyérvágó kés volt, amelyet a vádlott felkapott, beindította és a sértett nyakának bal oldalához nyomta. Ennek következtében a vádlott a sértett bal oldali fejbiccentő izmait teljesen átvágta, és 7 cm hosszú 1 cm mély metszett sérülést okozott. A sértett egyből erősen vérezni kezdett, ettől a vádlott nagyon megijedt. Először egy konyharuhát szorított a sebre, majd azt a sértettet szoríttatta oda ő pedig átszaladt a szomszédba és az ott lévőket megkérte, hogy hívjanak mentőt a sérülthöz. A mentők a nőt kórházba szállították, ahol megműtötték. A vádlott cselekménye következtében a sértettnél közvetlenül életveszélyes állapot nem alakult ki, azonban a nyaki sérülés helyére figyelemmel a nyaki nagy artéria sérülése is bekövetkezhetett volna.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért őt 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés, emberölés bűntette kísérletének megállapítása, valamint súlyosabb büntetés kiszabása céljából, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a vádlott cselekményét súlyos testi sértés bűntettének minősítette, mivel a vádlott az önkéntes eredményelhárítás miatt csak a maradékcselekményért büntethető, az ítélőtábla a vádlott büntetését 10 hónap börtönre enyhítette, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.