A tavaszi Eurobarométerből az tűnik ki, hogy a 2006. évi őszi felméréssel összehasonlítva a tagállamokban a közvélemény most kedvezőbben vélekedik az Európai Unióról és intézményeiről. Egyértelmű, hogy az európaiak egyre erősödő bizalommal viszonyulnak saját országuk gazdasági helyzetéhez.

Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke és az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztos ezt nyilatkozta: „Az új Eurobarométerből az olvasható ki, hogy az Európai Unióban élő emberek körében erősödik a derűlátás az Unió jövőjét és az általa elvégzendő feladatokat illetően. A pillanat kedvező lehetőséget kínál az Unió reformjának megvalósítására is. Remélem, az Európai Tanács közelgő ülésén ezt az optimizmust sikerül majd reformakarattá változtatni, amire olyan nagy szükség van a polgároknak az Unióval kapcsolatos törekvéseinek és elvárásainak beteljesítéséhez.”

Az EU iránti általános viszonyt kifejező három fő mutató – az EU-tagság támogatása (57%, +4), a tagsággal járó előnyök megítélése (59%, +4) és az EU-ról alkotott kép (52%, +6) – nagyon pozitív trendekről árulkodnak. A bizalmi mutatókban hasonló trendek figyelhetők meg a Bizottság (52%, +4) és az Európai Parlament (56%, +4) vonatkozásában.

Összességében az európaiak többsége (52%, +6) ítéli jónak nemzeti gazdaságuk helyzetét. 44%-uk véleménye ezzel ellentétes.

A polgárok 49%-a (+3) támogatja az EU további bővítését az elkövetkező években, 39%-a (–3) pedig ellenzi.

Az európaiak kétharmada (66%, +3) támogatja az európai alkotmány koncepcióját.

Az európaiak 69%-a nyilatkozik úgy, hogy nagyon vagy inkább optimista az Európai Unió jövőjét illetően.

Arra a kérdésre, hogy milyennek képzelik az Európai Uniót 50 év múlva, az európaiak úgy válaszoltak, hogy „az Unió a világ vezető diplomáciai ereje” (61%), saját hadsereggel rendelkezik (56%) és „az elnökét az európai polgárok közvetlenül választják” (51%). Csupán 31% gondolja azt, hogy az EU addigra „másodrendű gazdasági hatalom lesz”.

A globális felmelegedést illetően 88% véli úgy, hogy ezzel a kérdéssel sürgősen kellene foglalkoznia az EU-nak, ezt 57% egyenesen „nagyon sürgősnek” tartja. 89% egyetért azzal, hogy az EU-nak sürgősen új politikát kell követnie, hogy 2020-ra legalább 20%-kal csökkenthesse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezt a „Standard Eurobarométer” felmérést a TNS Opinion & Social végezte el személyes interjúk formájában. 2007. április 10. és május 15. között összesen 29 222 főt kérdeztek meg.