A héten véget ér a német elnökség és hatályossá válik az EU új, barangolási díjakról szóló rendelete. Angela Merkel rendkívüli plenáris ülésen számol be az Európai Parlamentnek a csúcson elért eredményekről és az elnökség munkájáról. Az Európai Bizottság jelentést tesz közzé Románia és Bulgária EU-tagságáról, és zöld könyvet ad közre az éghajlatváltozásról.

Tanács

A héten lezárul a német elnökség és vasárnaptól (2007. július 1.) Portugália veszi át az EU elnökségi teendőit.

A Versenyképességi Tanács hétfőn és kedden (2007. június 25-26.) ülésezik. A találkozó fő témája az Európai Technológiai Intézet (EIT) létrehozásáról szóló megállapodás lesz. A német elnökség kompromisszumos szöveget dolgozott ki, melyet az Európai Parlamenttel már első olvasatban szeretne elfogadtatni. Az EP még nem szavazott a kérdésben.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2007. június 27.) teszi közzé jelentését a román és bolgár EU-tagságról. A testület 2006 szeptemberében határozott meg elérendő célokat a két új tagország számára. Előző értékelésében az EB úgy vélte, hogy a két tagállam csatlakozhat az EU-hoz 2007. január 1-jén, ám Bulgáriának hat, Romániának négy további feltételt kell teljesítenie. A feladatok többek között az élelmiszerbiztonságot, az EU-pénzek kifizetését, az igazságügyi reform és a korrupció elleni harc folytatását és a bolgár szervezett bűnözést érintik.

A Bizottság a hét végén jelenteti meg az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló zöld könyvet, amely a klímaváltozásra szeretné felhívni a figyelmet. Az EU azért sürget globális lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenetése érdekében, mert a föld hőmérséklete akkor is még évtizedekig tovább növekedne, ha a kibocsátást azonnal megszüntetnék. A testület szerint az éghajlatváltozásra való felkészülés és alkalmazkodás minimalizálhatja a kedvezőtlen hatásokat.

Jose Manuel Barroso a Bizottság elnöke hétfőn és kedden (2007. június 27-28.) Grönlandra látogat, ahol az éghajlatváltozásnak nagyon is látható jelei mutatkoznak, míg a környezetvédelmi miniszterek Luxembourgban találkoznak (2007. június 28-29.), hogy a hulladékról, a vízgazdálkodásról és az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszeréről tárgyaljanak.

A Bizottság szerdán teszi közzé az európai munkaerőpiac rugalmasságáról és biztonságáról szóló állásfoglalást. A testület közös elveket fektetne le a rugalmasságról – a munkaerő könnyebb foglalkoztatásáról és elbocsátásáról – és a biztonságról – a munkanélkülieknek juttatandó magas járulékok rendszeréről. A rugalmasság és a biztonság szavakból összetett “flexicurity” Dániában, Finnországban és Hollandiában már bevált.

Az EU nemrégiben elfogadott, barangolási díjakkal kapcsolatos szabályozása pénteken (2007. június 29.) jelenik meg a hivatalos lapban, és a következő napon már hatályossá is válik. A szabályozás arra kötelezi a mobilszolgáltatókat, hogy július végéig bevezessék az eurótarifát, a külföldi mobiltelefonálás maximalizált díját.

Európai Parlament

Az Európai Parlament szerdán (2007. június 27.) rendkívüli plenáris ülést tart, ahol Angela Merkel német kancellár beszámol a képviselőknek a hétvégi EU-csúcsról és a német elnökség által elért eredményekről. Az EP bizottságok előtt sorra jelennek meg a héten a német kormány tagjai, hogy beszámoljanak féléves munkájukról.

A parlamenti pártok vezetői közben Lisszabonba látogatnak, ahol a portugál kormány tagjaival találkoznak. Portugália július 1-jén veszi át az elnökségi teendőket Németországtól.

A Parlament külügyi bizottsága kedden (2007. június 26.) Szerbia a Nemzetközi Hágai Bírósággal való együttműködéséről tárgyal, s meghallgatja Carla Del Ponte főügyészt, valamint Vuk Jeremics szerb külügyminisztert is.