A tagállami adatvédelmi hatóságok képviselőiből álló európai uniós munkacsoport más keresőprogramokra is kiterjesztheti az eredetileg a Google vonatkozásában indított vizsgálatokat.

A Google-ügy folyományakét a 29. cikk szerinti munkacsoport most szükségesnek látja más alkalmazásokra is kiterjeszteni az adatvédelmi vizsgálatokat, amelyek az egyes keresések után tárolt adatok beazonosíthatóságára vonatkoznak.

“A keresőprogramok használata közben tárolásra kerülő személyes adatok ügye általánosságban is egyre több embert érint, mert minden interneten folytatott keresés azonosítható információt hagy maga után” – áll a szervezet közleményében. Ezeket az információkat a keresőprogramok üzemeltetői (sok esetben valószínűleg határozatlan ideig) megőrzik. Különösen sok személyes adat van azokban az esetekben, ahol a kereséseket személyre szabottan, jelszavas regisztrációt lehetővé tevő programmal lehet kezdeményezni. A Google esetében legalább azt el lehetett érni, hogy az adatok először 24, majd 18 hónap eltelte után úgy módosuljanak, hogy a személyes beazonosíthatóság többé már nem lehetséges belőlük. Ilyen kezdeményezés azonban nem történt más internetes keresőket üzemeltető vállalatok részéről.

A Google először az egyébként nagy visszhangot kiváltó adatmegőrzési irányelvre hivatkozással válaszolt az adatok tárolásának szükségességét vitató kérdésekre, de ezeket az érveket időközben megcáfolták. A tagállamok jogalkotásának ugyanis a nyilvános kommunikációs hálózatok és az azokat használó hírközlési szolgáltatók tekintetében kell 6 hónaptól két évig terjedő adatmegőrzési kötelezettséget létrehozniuk, és ez a keresőprogramokat nem érinti.