Várhatóan mai ülésén dönt az Alkotmánybíróság arról, hogy a köztársasági elnök megtagadhatja-e állami kitüntetés átadását, ha azt nem tartja helyénvalónak. Sólyom László a taláros testület állásfoglalását kérte, mivel a miniszterelnök által kitüntetésre javasoltak között olyanok is voltak, akiknek elismerése szerinte nem volt támogatható.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjére javasolta Horn Gyula volt kormányfőt. Sólyom László szerint azonban Horn 1956-os tevékenysége ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányának értékrendjével, ezért az államfő megvárja az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

A Magyar Nemzet úgy értesült: a taláros testület szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az állami kitüntetés átadását, ha az sérti az államszervezet demokratikus működését.

Sólyom a legnépszerűbb politikus

Az államfő a legnépszerűbb politikus egy friss felmérés szerint. A Szonda Ipsos a Népszabadságban tette közzé közvélemény-kutatását, amelyből kiderül, hogy a köztársasági elnököt három nő: Szili Katalin, Dávid Ibolya és Göncz Kinga követi.

Orbán Viktor Fidesz elnök az ötödik, Gyurcsány Ferenc kormányfő a huszadik, köztük 14 pont a különbség a felmérés szerint.

A napilap összesítést közöl az Országgyűlés meghatározó szereplőiről: eszerint a kormánypárti frakcióvezetők népszerűsége csökkent az elmúlt évben, az ellenzékieké stagnált, vagy kissé emelkedett.