Magyarázni kénytelen a Pénzügyminisztérium az egyik szabályozást. A koalíciós egyeztetésen a “kifuttatás” könnyítésről döntöttek, nem a fordítottjáról.

A hétvégén a koalíciós pártok megállapodtak abban, hogy milyen irányú változtatásokat tartanak helyesnek a személyi jövedelemadó rendszerben. E tervezett változtatások között szerepel, hogy a jelenleg meglévő alap- és kiegészítő adójóváírást összevonják, és az úgynevezett kifuttatás mértékét 18 százalékról 9 százalékra csökkentik. E szakmai megfogalmazást többen félreértették, szakértők, és a sajtóban megjelent írások szerint a koalíciós pártok szigorítani kívánják ezen a téren a személyi jövedelemadózás szabályait.

Ezzel szemben nem szigorításról, hanem az adózók számára tervezett kedvező változtatásról született megállapodás – ismerteti a részleteket a Pénzügyminisztérium. A jelenlegi szabályok ugyanis bizonyos jövedelmi sávokban nagyon igazságtalanok az adózókkal szemben. Ha valaki ma havi 150 ezertől 175 ezer forintig keres, az, ha 5 ezer forintos fizetésemelést kap, az adórendszer miatt ebből csak 1450 forintot tehet zsebre. Ennél alacsonyabb vagy magasabb fizetéssel rendelkezőknél az adórendszer lényegesen kisebb összeget von el, többet hagy helyben. Ezt az igazságtalanságot szünteti meg a javasolt módszer, amely egységessé teszi az adójóváírást, és a kritikus és az említett jövedelemmel rendelkezők esetében 2,3-4,6 százalékos nettó béremelkedést eredményez.