Csaknem egymillió betöltetlen állás várja a munkavállalókat az európai foglalkoztatási szolgálatok közös adatbázisában. Az EURES-rendszerben a magyarok is pályázhatnak például egészségügyi, műszaki vagy vendéglátóipari helyekre, bár a 31 országból nem mindegyik nyitotta meg előttünk teljesen a munkaerőpiacát.

Az EURES- rendszerben jelenleg nyolcszázezer-egymillió betöltetlen állás közül választhatnak a munkavállalók. Az internetes adatbázisba 31 ország foglalkoztatási szolgálatai töltik fel az információikat, a munkát keresők pedig a saját életrajzukat tehetik fel, amelyekből a cégek választhatnak. A legtöbb embert most egészségügyi és műszaki területre várják, de a nyári időszakban megnő a kereslet a vendéglátóipari idénymunkások iránt is, és szinte folyamatosan keresnek henteseket, sofőröket is a különböző országokba – mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Fürjes Annamária EURES-menedzser, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársa.

A magyar munkavállalók előtt egyelőre nem nyitotta meg a munkaerőpiacát mind a 31 európai ország, amelyek szerepelnek az EURES-rendszerben. A magyarok szabadon vállalhatnak munkát például az Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban, Olaszországban, Görögországban, Finnországban, Spanyolországban, Portugáliában és Hollandiában. A legtöbb magyar elsősorban Ausztriába és Németországba menne dolgozni, de ezek még nem nyitották meg előttünk a munkaerőpiacukat. Ennek ellenére államközi egyezmények alapján van arra lehetőség, hogy a magyarok mégis vállalhassanak munkát ebben a két országban is. Ennek a feltételeiről az EURES honlapján magyarul is olvashatnak, a http://europa.eu.int/eures címen.

Az EURES mozaikszó az európai foglalkoztatási szolgálatok közös rendszerét és internetes adatbázisát jelöli. A 25 nyelven, köztük magyarul is elérhető honlap három nagy területen segíti az érdeklődőket. Az egyik a munkaerőpiaci szereplőknek szól: a munkát keresők felvehetik a kapcsolatot az EURES-tanácsadókkal, valamint feltölthetik az önéletrajzukat az adatbázisba, amelyekből a munkaadók szabadon válogathatnak. A másik nagy terület a 31 országban várható élet- és munkakörülményekről tájékoztatja az álláskeresőket, míg a harmadik rész a tanulással foglalkozik. Ebben a részben a középiskolai és felsőoktatási lehetőségekről, posztgraduális képzésekről és ösztöndíjakról lehet információt keresni.

A munkavállalóknak, érdeklődőknek a magyarországi EURES-tanácsadók személyesen is segítenek. A szakemberek az Állami Foglalkoztatási Hivatalon belül dolgoznak és valamennyi régióban, megyeszékhelyen felkereshetőek. A tanácsadók listája szintén megtalálható a magyar nyelvű honlapon.