Az Európai Parlament kedden elfogadta a nem elektronikus, higanytartalmú mérőeszközök – például hő- és lázmérők – kiskereskedelmének betiltásáról szóló jogszabályt. Az EU ezzel egy újabb lépést tesz az egészségre rendkívül veszélyes fém visszaszorítására. A képviselők megszavazták, hogy a barométerek csak két évig lehessenek kivételek a tilalom alól.

Az Európai Bizottság az egészségre és a környezetre is rendkívül veszélyes higanyt tartalmazó, nem elektronikus mérőműszerek betiltását javasolta. Ide tartoznak például a hagyományos lázmérők, szobahőmérők, valamint vérnyomásmérők is. Ezek mindegyike kiváltható ugyanis modernebb, az egészségre nem ártalmas eszközökkel.

Az EP-ben most második olvasatban megszavazott szöveg nem az első a higany kiváltása irányuló uniós kezdeményezések sorában. Az Európai Parlament éppen júniusban fogadott el jogszabályt arról, hogy 2010-től tilos lesz a higany behozatala az unióba, illetve a kivitele innen. A higanyt tartalmazó elektronikus műszerekkel is foglalkozik már egy másik irányelv.

Guruló higany a parkettán

A mérőeszközökben lévő higany mintegy 80-90 százaléka háztartásokban használt hőmérőkben, lázmérőkben, egyéb műszerekben található. Ezek nagy többsége előbb vagy utóbb szemétlerakókban landol, ahol aztán lassan, de biztosan a környezetbe szivárog belőlük a veszélyes fém. Még közvetlenebb a veszély, ha otthon törik el például a lázmérő, és a higany szétfolyik, vagy éppen kis golyóbisok formájában szétgurul a lakásban.

A tilalom fő csapásiránya éppen ezért a fogyasztók által közvetlenül használt, higanyt tartalmazó, nem elektronikus mérőműszerek értékesítésének betiltása, ezek jelentik ugyanis a legnagyobb veszélyt az egészségre.

Kivéve a kórházakat

Az egészségügyben alkalmazott műszereknél bizonyos kivételeket állapítottak meg, így a kórházaknak nem lesz tilos eladni bizonyos higanyt tartalmazó eszközöket, például vérnyomásmérőket. Higanyos lázmérőket viszont az egészségügyi intézmények sem vásárolhatnak a jövőben.

A parlament kérésére a jogszabályban szerepelni fog, hogy az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, miként lehetne kiváltani a higanyt tartalmazó vérnyomásmérőket, valamint az egészségügyben és az iparban használt egyéb higanyos készülékeket.

Nem imponált a barométer

Az EP – melynek témafelelőse María Sornoza Martínez (szocialista, spanyol) – korábban, első olvasatban úgy fogadta el a jogszabályt, hogy a tilalom alól kivette volna a barométereket. A tagállamokat képviselő Tanács ezzel nem értett egyet. Az intézményközi tárgyalásokon végül az a megállapodás született, hogy a barométergyártók két évig élvezhetnek mentességet. Ezt meg is szavazta az EP, elutasítva az ezzel ellentétes módosító indítványokat.

Elfogadta ugyanakkor a Tanács azt a parlamenti módosítást, amelynek értelmében nem lesz tilos az ötven évnél régebben gyártott mérőeszközök kereskedelme. Ezek ugyanis régiségnek, kulturális értéknek tekintendők.

Mikortól tilos a higany?

A tagállamoknak az irányelv kihirdetését (ez a következő hetekben megtörténhet) követő egy éven belül át kell ültetniük a jogszabályt, amelynek a kihirdetéstől számított 18 (barométereknél 24) hónapon belül kell hatályba lépnie az adott EU-országban.

Fontos kiemelni, hogy a tiltás csak az új készülékek kereskedelmére vonatkozik, nincs szó tehát arról, hogy ki kellene dobni a meglévő hagyományos lázmérőket. A régi műszereket továbbra is lehet például javíttatni és forgalmazni. Az EU-ban használt higanytartalmú, nem elektronikus mérőeszközök mintegy kétharmadát egyébként az unión kívül gyártják.