Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Dunavarsány Ipari Parkban működő IBIDEN Hungary Gyártó Kft-nek nyújtott 39 millió euró értékű állami támogatás összhangban áll-e a közösségi szabályokkal.

Az Európai Bizottságnak kételyei vannak azt illetően, hogy az IBIDEN Hungary Gyártó Kft-nek nyújtani tervezett 39 millió eurós állami támogatás összeegyeztethető-e az állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályokkal. Brüsszel szerdán mélyreható vizsgálatot indított az ügyben, mivel aggályok merültek fel az érintett termékpiaccal és a kedvezményezett piaci részesedésével kapcsolatban. A vizsgálat megindítása lehetőséget nyújt harmadik felek számára, hogy észrevételeket tegyenek a tervezett intézkedéssel kapcsolatban.

„Alaposan mérlegelnünk kell, hogy a támogatás nem erősíti-e meg indokolatlanul az IBIDEN piaci versenyben betöltött pozícióját” – nyilatkozta a vizsgálat megindításának alkalmából Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

Az IBIDEN Hungary Gyártó Kft. a japán székhelyű IBIDEN Co. Ltd. Magyarországi leányvállalata, dízelmotorok részecskeszűrőjéhez használt kerámiaszűrőket gyárt Dunavarsányban. A vizsgálat jelenlegi szakaszában a Bizottságnak kételyei vannak azt illetően, hogy a dízelmotorok részecskeszűrőjének piaca a dízel-oxidációs katalizátorok piacától elkülönülő piacnak tekinthető-e. „ha csak a dízelmotorok részecskeszűrőjének piacát tekintik a tervezett támogatás által érintett piacnak, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy az IBIDEN piaci részesedése meghaladhatja a 25 %-ot. Ha ezt a vizsgálat alátámasztja, az IBIDEN-nek nyújtott támogatás összegét csökkenteni kellene annak érdekében, hogy az megfeleljen a Bizottság 2002. évi, a nagyberuházási projektek regionális támogatásáról szóló multiszektorális keretszabályának” – áll a Bizottság közleményében.