Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el az Egyesült Államok és az EU közötti légiutasadat-cseréről szóló megállapodás kapcsán. Az EP mindenekelőtt azt sérelmezi, hogy az USA belügyi szervei önkényesen kezelhetik az EU-polgárok adatait.

Az PNR- (Passanger Name Records – utasnyilvántartási adatállomány) egyezmény újratárgyalása során az európai légitársaságok által az amerikai hatóságoknak küldendő személyes adatok körét és védelmét szabályozzák újra.

Az egyezményt a jogbiztonság, az adatvédelem és az EU-polgárok jogorvoslati lehetőségei terén jelentős hiányosságok jellemzik, különösen a nyitott és szabadon értelmezhető meghatározások és a számos lehetséges kivétel miatt – vélik a képviselők a csütörtökön, nagy többséggel elfogadott EP-állásfoglalásban.

Az EP-t leginkább az aggasztja, hogy az USA Belbiztonsági Minisztériuma (Department of Homeland Security – DHS) a számára átadott adatokat nem az EU-ban elfogadott normák szerint kezeli. Például részletesebben nem szabályozott szükséghelyzetben az adatokat kiadhatja harmadik országnak. A képviselők sajnálattal veszik tudomásul, hogy a DHS fenntartja magának a jogot arra, hogy kivételeket tegyen az információs szabadságról szóló törvény (Freedom of Information Act) alól.

Bár a megújított PRN-megállapodás 34-ről 19-re csökkenti a kitöltendő adatmezők számát, a képviselők véleménye szerint ez nem a felvett adatok csökkenését, inkább a lekérdezés struktúrájának átkomponálását jelenti, és valójában majd ugyanannyi adatot gyűjtenek össze.

Az állásfoglalás helyteleníti, hogy a PNR-adatok megőrzésének idejét 3,5 évről 15 évre növelik, és azt is, hogy ezt a szabályt visszamenőleg alkalmazzák az előző PNR-megállapodások hatálya alatt rögzített adatokra is.

A képviselők aggódnak amiatt is, hogy az érzékeny adatok (azaz a faji vagy etnikai származással, politikai nézetekkel, vallási vagy filozófiai meggyőződéssel, szakszervezeti tagsággal, az egészséggel vagy szexuális beállítottsággal kapcsolatos adatok) elérhetőek lesznek a DHS számára, és a minisztérium ezeket kivételes esetekben fel is használhatja.

A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy az utasok megfelelő tájékoztatást kapjanak adataik felhasználásáról és jogaikról, különös tekintettel a jogorvoslathoz és a feltartóztatás alapjául szolgáló indokokkal kapcsolatos tájékoztatáshoz való jogukra. A parlament a tájékoztatást a légitársaságok kötelességének tekinti.

Az állásfoglalásban a képviselők azt mondják, az új PRN-megállapodás további zűrzavart fog okozni a légitársaságok kötelezettségei és az EU-polgárok alapvető jogai területén.