A kormányközi konferenciára delegált EP képviselők az Alkotmányszerződésben megjelenő demokratikus vívmányok, valamint az EP kiszélesített jogköreinek biztosítását tartják legfontosabb feladatuknak. A Parlament három tagja leginkább a közérthetőséget hiányolja az alapszerződésből.

A Parlament már korábban jóváhagyta a jövő héten kezdődő kormányközi konferencia összehívását, melynek tanácskozásain az EP delegáltjai is részt vesznek, és mandátumuk szerint akár javaslatokat is előterjeszthetnek majd. A konferencián a konzervatívok részéről a német Elmar Brok, a szocialisták részéről a spanyol Barón Crespo, a liberálisok képviseletében pedig a brit Andrew Duff vesz majd részt a Parlamentből, az unió 27 országának állam- és kormányfői, valamint az Európai Bizottság képviselői mellett. Az EP elnöke, Hans Gert Pöttering minden olyan alkalommal részt vesz majd a konferencián, amikor az állam- és kormányfői szinten ülésezik.

A július 23-án kezdődő kormányközi konferencia fő feladata egy új EU alapszerződés kidolgozása a júniusi EU csúcson nyélbe ütött megállapodás alapján. A tagállamok az alkotmányos szerződéstervezet lényegi elemeit megtartották, de az EP sajnálattal vette tudomásul, hogy az uniót jelképező zászló és himnusz, illetve maga az „alkotmány” elnevezés is a megállapodás áldozatává vált. A képviselők azt is nehezményezték, hogy néhány tagállam kivonná magát az alapjogi charta alkalmazása alól.

Elmar Brok szerint igen nehéz feladat vár a képviselőkre, mert el kell érni, hogy a kormányközi konferencia maximálisan a júniusi csúcson meghatározott mandátumnak megfelelően működjön, elkerülve, hogy a tagállamok állandóan új ötletekkel és további igényekkel terheljék a munkálatokat. Brok méltatja a szerződés ügyében elért kompromisszumot, ugyanakkor elismeri, hogy ennek érdekében az uniónak jelentős demokrácia-csökkenést kellett elkönyvelnie az új szerződés átláthatóságával és közérthetőségével kapcsolatban.

Barón Crespo is úgy véli, hogy az alkotmánytervezethez képest a veszteség elsősorban a közérthetőség, az átláthatóság és a világosság terén érzékelhető, a képviselő fontos feladatnak tartja az alapjogi charta helyzetének pontos meghatározását.

Andrew Duff szerint az átláthatóságon javíthat az EP közreműködése, mely elősegítheti a kormányközi konferencia nyilvánosságát az EP, illetve a sajtó és a polgárok irányába, ami alapvető fontosságú az új szerződés sikeres ratifikációjához.