Öt milliárd eurót fordítottak világszerte a nanotechnológiai kutatásokra 2006-ban. A most elindított konzultáció végén egy magatartáskódex kiadását tervezi a Bizottság, amely azokat az alapelveket tartalmazná, amelyeket a jövőbeli fejlesztéseknek szem előtt kell tartaniuk.

A nanotudományokról és a nanotechnológiai kutatásokról szóló konzultációt indított útjára a Bizottság csütörtökön (júluis 19.). A konzultáció eredményei alapján javaslatot fogalmaznak meg a tagállamok számára, valamint sürgetik a területre vonatkozó magatartáskódex létrehozását. A konzultációban résztvevőként számítanak a tudomány és az ipar képviselőire, de a civilszférát és a médiát sem hagyják ki az eszmecseréből.

„A nanotechnológia ösztönzi a növekedést és a munkahelyteremtést Európában, a fejlesztés és felhasználás ezért nem várathat magára, és nem lehet kiegyensúlyozatlan” – mondta Janez Potocnik kutatásért felelős biztos. Eltérő összegeket becsülnek a nanotechnológia gazdaságra mért hatásával kapcsolatosan a különböző kutatóintézetek. A Mitsubishi Intézet 2002-es tanulmánya szerint várhatóan 110 milliárd euróra tehető 2010-re a gazdasági hatása, ugyanakkor a Lux kutatóintézet majdnem két trilliárd eurót jósol 2014-re. Ezek az adatok azt jelentik, hogy a nanotechnológiát felhasználó termékek piaca nagyobb lenne az információ és kommunikációtechnológiai piacnál is, és a jövőbeli biotech piac tízszeresének felel meg. A nanotechnikai kutatásokra fordított becsült összeg 2006-ban 5 milliárd euró volt.

Az európai magatartáskódex létrehozatala része a Bizottság azon célkitűzésének, hogy a nanotechnológiáról elegendő információ álljon a társadalom rendelkezésére. A kódex alapelveket tartalmazna, amelyeket a jövőbeli fejlesztéseknek és kutatásoknak figyelembe kell venniük. A most meghirdetett konzultáció szeptember 21-ig tart.