Legyenek büntethetők a 12. életévüket betöltött gyerekek, a fiatalabb felnőtteket ugyanakkor enyhébben büntetnék – ez a két látszólag ellentmondó szempont is felvetődött az új büntetőkodex megalkotásakor – írja a Népszabadság. A szaktárca államtitkára szerint figyelembe kell venni a gyermekek fejlődésére jellemző sajátosságokat.

Jelenleg a fiatalok hamarabb érnek, de később válnak alkalmassá az önálló életre, mint évtizedekkel korábban.

Magyarországon a nem büntethető 14 éven aluli elkövetők száma 1996 és 2005 között évente átlagosan 3800 körül alakul. Ennek kétharmadát a 12 és 14 év közöttiek követik el, ezért gondolkodik a tárca a büntethetőség korhatárának csökkentésében.

A magyar szabályozás ugyanakkor nem ismeri a fiatal felnőttek kategóriáját, miközben szinte minden európai ország bevezette a 18 és 21 (esetleg 23 vagy 25) év közötti elkövetőkre vonatkozó speciális szabályokat. A készülő hazai koncepció szerint Magyarországon a 21. év lehetne a küszöb: ha a bűncselekmény nem súlyos, az elkövető nem visszaeső és nem bűnszervezet tagja, akkor tettéért a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok szerint felelne.