Az Országos Rendőr-főkapitányság már a partnerei közé sorolhatja a Civil Jogász Bizottságot, amely a legharcosabban követelte a tavaly őszi rendőri túlkapások felelőseinek elmarasztalását és az úgynevezett Papp-jelentés megismerését.

A bizottság ettől kezdve partnerként működik közre a rendőrség társadalmi elismertségének helyreállításában, észrevételeit eljuttatja az ORFK vezetőinek, és “különösen eltérő vélemény” esetén, az észrevételek nyilvánosságra hozatala előtt további egyeztető megbeszélést tartanak – egyebek mellett ez áll a jogászok és Bencze József országos főkapitány közös közleményében, amelyet kedd esti egyezetésük után fogadtak el.

Völgyesi Miklós, a civil jogászok társelnöke elmondta: hiába próbáltak tárgyalóasztalhoz ülni a tavaly őszi események után a szaktárca és a rendőrség korábbi vezetőivel, mert – mint megtudták – Gyurcsány Ferenc rossz néven vette volna, ha a miniszter és a főkapitány civilekkel egyeztet erről. “A Bencze Józseffel és munkatársaival folytatott tisztázó beszélgetés után sem adtuk fel elveinket, s 48 éves bírói múltam a garancia arra, a jövőben is különösen szigorúan értékeljük az eseményeket, és megtesszük észrevételeinket – mondta a nyugalmazott bíró. – Amíg a kormányfő nem vonja le a Papp-jelentésből az egyértelmű következtetéseket, addig rendre felvetjük személyes felelősségét az őszi események kapcsán.”