Németország megszüntetheti vagy lazíthatja az új tagállamok állampolgáraira vonatkozó munkaerőpiaci korlátozásokat, mert a német gazdaság növekedése miatt mintegy egymillió betöltetlen állás vár gazdára. Nagy-Britanniába eközben több mint 320 ezer új munkavállaló érkezett az elmúlt évben.

A német kormány augusztus végén tűzi napirendre a kérdést. Gerd Andres a munkaügyi minisztérium tisztviselője elismerte: ha továbbra is munkaerőhiány lesz Németországban, még 2009 előtt feloldhatják a közép-kelet európai országok munkavállalóira alkalmazott korlátozásokat – írta a Hanoversche Allgemeine Zeitung.

Ulrich Wilhelm német kormányszóvivő ugyanakkor közölte, hogy a kereszténydemokrata koalíció és a szociáldemokrata SPD még nem tudott közös álláspontot kialakítani a kérdésben.

Németország és Ausztria azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyek zárva tartják munkaerőpiacukat a 2004-ben csatlakozott tagállamok, valamint Bulgária és Románia állampolgárai előtt.

Az EU legnagyobb gazdasága azonban szárnyal, miközben a munkanélküliség történelmi mélységben, 8,8 százalékon van, amelyre 14 éve nem volt példa. A gazdasági növekedés beindulásával majdnem egymillió üres állást regisztráltak, amelyeket a képzett szakemberhiány miatt nem tudnak betölteni. Ezzel egyidejűleg csökken a születések száma, miközben folytatódik a lakosság elöregedése. Szakértők szerint a munkaerőhiány hosszútávon a gazdasági növekedést is megakaszthatja.

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már 2004-ben, míg Finnország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország 2006-ban, Hollandia 2007-ben nyitotta meg munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt. Franciaországban továbbra is munkavállalási engedélyre van szüksége az új tagállamok állampolgárainak, ám bizonyos, munkaerőhiányos szakmák esetében könnyített eljárással juthatnak munkavállalási engedélyhez. Hasonló korlátozás van életben Belgiumban és Luxemburgban, míg Dániában is munkavállalási engedély szükséges az elhelyezkedéshez.

A brit Munkaügyi és Nyugdíj Hivatal legutóbbi adatai szerint az első két évben 600 ezer munkakereső érkezett az országba a 2004-ben csatlakozott tagállamokból. Tavaly 320 ezer közép-kelet európai munkavállalót regisztráltak, amely 2005-höz képest 16 százalékos növekedést jelent. A brit hatóságoknál emellett 8000 román és bolgár munkavállaló is bejelentkezett, nekik azonban továbbra is munkavállalási engedélyre lenne szükségük az elhelyezkedéshez.