Az Alkotmánybíróság egy tíz esztendővel ezelőtt beadott indítvány tárgyalásakor nemrég úgy döntött, hogy 2007. december 31-e után az Országos Rádió- és Televíziótestület nem rendelheti el pénzbüntetés fizetését, rádió- vagy tévéadás szüneteltetését, ezt a jogkört át kell adnia a bíróságoknak.

Amikor a Horn–Kuncze-kormány regnálása idején a kétharmados többség birtokában hosszú egyeztetés, tömérdek tárgyalás után megszületett a médiatörvény, a politikai szereplők elégedetten felsóhajtottak: “Végre, hogy megvan!” Egyöntetű volt a vélemény: a földi sugárzású elektronikus médiumok működésének szabályozása elengedhetetlen volt.

Az utóbbi hónapokban ugyancsak egyöntetűen vallják a politikusok: a médiatörvény úgy rossz, ahogy van. Sürgős módosításokra van szükség, de a legjobb egy teljesen új, a jelen és a közeljövő kihívásainak is megfelelő jogszabály meghozatala lenne.

A mostani alkotmánybírósági döntés ezt az utóbbi felfogást erősíti, mert ki tudja, hogy a politikai alkuk után megfogalmazott javaslatok utóbb hol ütköznek újra valamilyen sarkalatos törvénybe. Kovács György, az ORTT elnöke elmondta: véleménye szerint a testület hatékonysága jelentősen csökkent.

Most is több mint félezer per van folyamatban, január 1-jétől pedig újabb dömpingre lehet majd számítani. Az idő fontos tényező: két-három év elteltével már senki nem emlékszik arra, hogy egykor mit kifogásolt az ORTT. Az elnök jelezte: elengedhetetlen több törvény módosítása.

Négy parlamenti párt ebben már egyetértett, remélhetőleg az év végéig közös erőfeszítéssel sikerül megfogalmazni a szükséges változtatások szövegét is. A KDNP a kivétel, a párt ugyanis kevésnek tartja a toldozás-foltozást, szerinte teljesen új médiatörvényre van szükség.