Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke budapesti látogatása során megerősítette: Magyarország teljesen felkészült a schengeni csatlakozásra, ami decemberben meg is valósulhat. A biztos szerint nem kell már sokáig várni arra sem, hogy – hasonlóan nyugat-európai társaikhoz – a magyar állampolgárok is vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba.

A biztos a Külügyminisztériumban megrendezett külképviselet-vezetői konferencián beszélt az unió aktuális bel- és igazságügyi történéseiről. Schengennel kapcsolatban elmondta: nem a hiányzó politikai akarat volt az oka, hogy ezidáig nem válhattak a szabad utazást lehetővé tevő schengeni egyezmény teljes jogú tagjaivá az újonnan csatlakozott tagállamok, ennek csupán technikai okai voltak, melyek mostanra hárultak el teljesen. Frattini megerősítette: a formális politikai döntés már szeptemberben megszülethet ezzel kapcsolatban, ami után összekapcsolhatják a tagállamok információs rendszereit a központi schengeni információs rendszerrel. Ezután hamarosan – de még mindenképpen ebben az évben – megszűnhet a személyi forgalom ellenőrzése a régi és új tagállamok közötti szárazföldi és vízi határokon. A változtatás jövő márciusban terjedhet ki a belső légi közlekedésre is.

Az unió közös érdekérvényesítő-képességét méltatva, a politikus beszámolt arról is, hogy az USA (nem kis mértében az unió nyomásának engedve) a közeljövőben kész megváltoztatni az európai állampolgárokat különböző módon érintő beutazási előírásait, vízummentességet biztosítva az unió valamennyi országának. Jelenleg ugyanis a közösség különböző tagállamaira más-más szabályozás van érvényben az Egyesült Államokban: némely országoknak vízummentességet biztosít, míg másokat (köztünk hazánkat is) kemény vízum-rezsimmel sújt. Az unió bel- és igazságügyi biztosa ezt az Egyesült Államok belügyminiszterével nemrégiben folytatott tárgyalásaira alapozva mondta.