Megóvná magát a komolytalannak tartott kérdésektől az Országos Választási Bizottság, ezért a népszavazási vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását fogja javasolni az Országgyűlésnek – erről Szoboszlai György, a testület MSZP-s delegáltja nyilatkozott a távirati irodának.

Az egyik megoldás az előszűrés lehet. Az OVB elnöke a jövőben eldönthetné: van-e akadálya, hogy a kezdeményezés napirendre kerüljön. A szocialisták delegáltja szerint ez garancia lehet arra, hogy komolytalan kérdések ne kerülhessenek a testület elé. Megoldás lehetne az úgynevezett ügyvédkényszer bevezetése is, vagyis hogy ügyvédi közreműködés nélkül senki sem nem nyújthat be népszavazási kérdést.

Az OVB keddi ülésén a megvitatott hatvan kérdés közül csak egyet hitelesített, és több tag felvetette, hogy a szinte nevetséges kérdések lejáratják a népszavazás intézményét, ellehetetlenítik a testület munkáját.

A Fidesz kíváncsian várja az OVB MSZP által delegált tagjának javaslatait – jelezte az ellenzéki párt. A párt álláspontja szerint a testületnek az elmúlt időszakban követett gyakorlata olyan képet mutat, mintha döntéseivel korlátozni kívánná az embereket alkotmányos jogaik gyakorlásában.