A külföldi hírszerzők megfigyelését kibővítve és a terrorizmus fokozódó veszélyére hivatkozva, olyan törvényt fogadtak el az Egyesült Államokban, amely lehetővé teszi az ország rendszerein keresztül zajló internetes csatornák és telefonhívások lehallgatását

Az Egyesült Államok kongresszusa olyan rendelkezést hagyott jóvá ideiglenesen, amely különleges jogköröket ad az elektronikus kommunikáció követése és lehallgatása ügyében. A felhatalmazás hat hónapos időtartamra szól.

A képviselőházban 227:183, a szenátusban pedig 60:28 arányban elfogadott törvényjavaslat értelmében a végrehajtó hatalomnak lehetősége van bírósági végzés nélkül lehallgatni azokat a külföldi telefonhívásokat és internetes forgalmakat, amelyek az Egyesült Államok rendszerein keresztül zajlanak. Már a gyanú is elegendő lesz, hogy a magánbeszélgetéseket idegen fülek is hallgathassák, illetve elég egy hivatalos megállapítás, hogy az üzenetküldő esetleg kapcsolatban áll terrorista gyanús személyekkel.

A törvényjavaslat életbe léptetését George Bush elnök a terrorizmus fokozódó veszélye miatt sürgette, és az intézkedéssel a külföldi hírszerzői tevékenység megfigyeléséről szóló törvény (FISA) rendelkezéseit bővítették ki.

A demokraták azonban nem fogadták kitörő örömmel az új lehetőségeket. Zoe Lofgren képviselő szerint alkotmánysértő a törvény, hiszen majdnem teljesen szabad kezet ad a hatóságoknak, és az igazságügyi minisztérium befolyása is jócskán növekszik, mivel mostantól minden különösebb indok nélkül bárkit bármikor be lehet drótozni.

A demokraták megpróbálták módosítani a törvényt: szerették volna, ha a FISA-t felügyelő bírói karnak nagyobb befolyása lenne. A republikánus többség miatt azonban ezt nem sikerült elérniük. Sőt a republikánusoknak sikerült több demokratát is megnyerniük. Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor szerint is az Egyesült Államok olyan nagy veszélyben van, hogy a hírszerzésnek elsőbbséget kell élveznie, az állampolgároknak egyes jogaikról ideiglenesen le kell mondaniuk hazájuk védelmének érdekében.