“A terveknek megfelelően, jól halad a rendőrség és a határőrség összevonásának folyamata” – jelentette ki Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a szeged–röszkei határátkelőhelyen tartott tájékoztatóján.

A tárca vezetője Bencze József országos rendőrfőkapitány, Béndek József országos határőr parancsnok és Piros Attila rendészeti szakállamtitkár társaságában arról is beszámolt, hogy Magyarország a felkészültségben az első a schengeni rendszerhez csatlakozásra váró államok között. Mint mondta, az integrációtól és a csatlakozástól a polgárokhoz közelebb álló, új és minőségi rendvédelmet vár, ezért a január elsejétől működő szervezet személyzeti politikáját és feladatait ehhez az igényhez kell igazítani.

Takács Albert hangsúlyozta: az átalakításhoz szükséges többletkiadásokat nem a határőrség és a rendőrség költségvetéséből kell előteremteni. “Az a cél, hogy az esetleges megtakarításokat a további fejlesztésekre fordíthassák.” Szólt arról is, hogy az új szervezet készen áll az együttműködésre a nyugat-balkáni országokkal az illegális bevándorlás és a határokon átnyúló bűnözés visszaszorításában. “Ezzel nemcsak hazánk, hanem az európai közösség biztonságát is jelentősen javíthatjuk” – hangsúlyozta az igazságügyi és rendészeti miniszter.