A legális munkavégzés érdekében 419 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki tavaly, de csak 229 ezer könyvvel jelentkeztek az év során a munkaügyi kirendeltségeken, igazolva a tényleges munkavégzést – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat elemzéséből.

Egy-egy alkalmi munkavállaló a múlt évben átlagosan mintegy húsz napot dolgozott, azaz alkalmanként nem egészen kétnapnyi munkát kapott. A legális munkavégzés érdekében az érdekeltek 419 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki a múlt évben, de csak 229 ezer könyvvel jelentkeztek az év során a munkaügyi kirendeltségeken, igazolva a tényleges munkavégzést, a közteherjegy beragasztását. Az alkalmi munkavállalói könyv használatát azért kell igazolni, mert így válik jogosulttá az alkalmi munkavállaló a beragasztott közteherjegy mértékéig a társadalombiztosítási, munkanélküliségi juttatásokra – áll az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tanulmányában. A korábban kiváltott és még a múlt évben is érvényes dokumentumokkal együtt 2006 decemberében 614 ezer alkalmi munkavállalói könyv szerepelt a nyilvántartásban.

A könyveket csaknem kétharmad részben regisztrált álláskeresők váltották ki, húsz százalék azoknak az aránya, akik munkaviszonyban álltak, de további alkalmi munkavállaláshoz szükségük volt a könyvre. A külföldiek által kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma tavaly meghaladta a tízezret. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét ötven százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében pedig hetvenöt százalékkal csökkentették.

Újabb könnyítés volt, hogy 2005 augusztusa óta már nemcsak évi százhúsz napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem kétszáz napot, ha legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. Az évi kétszáz nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő. Az új szabályok szerint az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát leírhatja a személyi jövedelemadójából.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás jóval kisebb járulékfizetést jelent. A könyvet a munkavállalók ingyenesen válthatják ki a helyi munkaügyi kirendeltségeken. A közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, száz, kétszáz, ötszáz és ezer forintos címletekben a postahivatalokban.