Anghel Adreescu, a román Belügyminisztérium államtitkára meghívására Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár hivatalos látogatást tesz Nagyváradon 2007. augusztus 22-23-án.

A találkozón megvitatják a magyar-román belügyi kapcsolatok és együttműködés tapasztalatait, a határon átnyúló szervezett bűnözéssel összefüggésben a bűnmegelőzés különböző lehetőségeit. Áttekintik a határ menti együttműködés eredményeit, az illetékes nemzeti hatóságok feladatait és felelősségét ezen a területen, továbbá foglalkoznak a közös határellenőrzések során az egyszeri megállítás lehetőségének kérdésével.

A találkozó további témái:

  • az együttműködés két- illetve többoldalú lehetőségei: magyar-román közös kapcsolattartó pont – Bors/Ártánd; nemzetközi kapcsolattartó pont – Nagyvárad
  • az európai uniós tagságból következő legfontosabb feladatok:
  • a Schengeni határellenőrzési rendszerhez való csatlakozás előkészületeinek értékelése.

Az államtitkári delegáció tagjai: Béndek József, a Határőrség Országos Parancsnoka, Halmosi Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Gorgosilits Fábián, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

A román tárgyaló delegáció tagjai: Dr. Anghel Andreescu, a román Belügyminisztérium államtitkára, Corneliu Alexandru, a román Belügyminisztérium nemzetközi és európai uniós kapcsolatokért felelős főigazgatója, Nelu Pop, a román Határrendőrség főfelügyelője, Corciu Eugen, a román Nemzeti Rendőrség vezetőjének helyettese és Ioan Bente, a Román Köztársaság belügyi attaséja.