Az Alkotmánybíróság nekilátott a népszavazási kezdeményezések ellen benyújtott százharminc kifogás megvizsgálásához.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) június 25-én hitelesítette a Fidesz–KDNP-nek, valamint Kálmán László nyelvésznek a termőföld elővásárlási jogára, a kórház-privatizációra, a gyógyszervásárlás liberalizálására vonatkozó indítványait, ezenkívül a Fidesz–KDNP-nek a tandíjról, a kórházi napidíjról, a vizitdíjról szóló kérdéseit – mind ellen kifogást emeltek. A tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj kérdése valószínűleg egykettőre zöld utat kaphat, hiszen az Alkotmánybíróság és az OVB jogértelmezési vitáját a bíróság azzal zárta le, hogy lehet róluk népszavazást tartani, s ezt elfogadta a bizottság. A Kálmán-féle kérdések több fejtörést okozhatnak, hiszen a bíráknak arra vonatkozóan is iránymutatást kell adniuk, mi legyen az azonos témájú, de eltérő tartalmú indítványok elbírálásával. Egy korábbi határozat kimondta ugyan, hogy a kérdőívek jogerős hitelesítése után nem lehet ugyanabban a témában újabb beadványt benyújtani, ám ez esetben mindkét kérdéscsoportot egy napon tárgyalta a bizottság.

Az OVB azt kéri a bíróságtól, hívja fel a figyelmet a jogbiztonságot sértő alkotmányos mulasztásra, s a parlament szabályozza, mi a teendő ilyen esetekben. Az Országgyűlés munkáját is megbéníthatja, ha két ellentétes tartalmú, eredményes referendum alapján kell döntenie.

Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke korábban már többször felhívta a figyelmet, hogy módosítani kell a népszavazási törvényt, használhatatlanok az eljárási szabályok, könnyen zavart okozhatnak a törvénykezés munkájában. Nem tudni, meddig köti a jogalkotó kezét a referendum, mikortól kezdve módosíthat egy-egy rendelkezést a népszavazás eredményétől függetlenül. Az elnök azt sem tartja kizártnak, hogy korlátozzák a kifogásolás jogát.

Szigeti Péter, a választási bizottság elnöke szerint meg kellene szűrni az indítványokat, mielőtt a bizottság elé kerülnek, mert árt a testület tekintélyének, hogy a Magyar Közlönyben kell elutasítani a nevetséges, értelmetlen, esetleg provokatív tartalmú kérdéseket. (A Fidesz augusztus elején javasolta, hogy a hónap végére, szeptember elejére hívjanak össze ötpárti egyeztetését a népszavazásról.)

Az alkotmánybírák nyári szabadsága idején a főtitkári hivatal szakértői már megkezdték a beadványok előkészítését, az indítványok értelmezését, valószínűleg akad közöttük komolytalan, elbírálásra alkalmatlan. Ennek ellenére nem lehet gyors döntésre számítani, bár az Alkotmánybíróság a beadványokról soron kívül dönt – mondta lapunknak Sereg András, a bíróság sajtótitkára. A bíróság elnöke ígéri, hogy a közvéleményt különösen foglalkoztató kérdésekkel kezdik a munkát. Ennek ellenére október előtt nem valószínű, hogy határozatot hirdethetnek. Utána nyomban elkezdődhet az aláírásgyűjtés.

A Fidesz felkészült, amint lehet ,elkezdi az aláírásgyűjtést – mondta Répássy Róbert, a jogi kabinet vezetője. Kálmán László bízik benne, hogy civil szervezetek segítségével sikerül összegyűjtenie kétszázezer érvényes támogatót. Azt sem zárta ki, hogy elfogadja az MSZP közvetlen segítségét, amit Lendvai Ildikó frakcióvezető helyezett kilátásba, bár a támogatás konkrét formájáról semmit sem tudni.