Egy kanadai fellebbviteli bíróság kedden felmentett a gyilkosság vádja alól egy kanadai férfit, akit 48 évvel ezelőtt találtak bűnösnek. Steven Truscottot 14 évesen halálra ítélték egy 12 éves lány megölése és megerőszakolása miatt.

“Ez egy valóra vált álom”, közölte a most 62 éves férfi egy sajtótájékoztatón, miután az öt bíróból álló bíróság egyhangúan megsemmisítette az 1959-ben született ítéletet. A férfi közölte: legvadabb álmaimban sem gondolta, hogy még életében megszületik ez a döntést.

A férfit először kötél általi halálra ítélték a 12 éves Lynne Harper megerőszakolása és megölése miatt, ezzel ő lett a legfiatalabb kanadai, aki siralomházba került. A halálos ítéletet egy évvel később életfogytig tartó börtönre változtatták, majd 1969-ben feltételesen szabadlábra helyezték. A férfi álnevet vett fel és családot alapított: felesége és két felnőtt gyermeke van.

A férfi ügyét 2002-ben nyitotta újra a kanadai kormány, és két évvel később utalták az ügyet egy fellebbviteli bíróság elé. A bíróság új bizonyítékra alapozva semmisítette meg az eredeti ítéletet: a halottkém szerint az áldozat egy nappal később halt meg, mint az eddig állították, és abban az időpontban Truscott nem követhette el a gyilkosságot, mert éppen iskolában volt.