Helybenhagyta tegnap a Fővárosi Ítélőtábla az autópálya-kartellezési ügyben hozott eddigi versenyhivatali és bírósági határozatokat. A versenyhivatal még 2003-ban indított eljárást útépítő cégekkel szemben, és összesen hétmilliárd forintos bírsággal sújtotta őket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Betonút Szolgáltató és Építő Részvénytársaságot, a Strabag Építő Részvénytársaságot, a Hídépítő Részvénytársaságot, az Egút Egri Útépítő Részvénytársaságot, valamint a Debreceni Mély- és Útépítő Részvénytársaságot összesen 7,043 milliárd forint bírsággal sújtotta versenykorlátozó megállapodás és összehangolt magatartás, azaz kartell miatt.

A GVH versenytanácsa korábban azt állapította meg, hogy a cégek versenykorlátozó módon felosztották egymás között a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. által 2002-ben meghirdetett autópálya-építési munkák – M7-es Balatonszárszó–Ordecsehi, Becsehely–Letenye, M70-es Letenye–Tornyiszentmiklós, M3-as Polgár–Görbeháza – elvégzését. A jogsértés miatt a versenytanács 2003-ban a Strabag Rt.-t 2,468 milliárd, a Betonút Rt.-t 2,212 milliárd, a Hídépítő Rt.-t 1,371 milliárd, a Debmut Rt.-t 496 millió és az Egút Rt.-t 496 millió forintra bírságolta meg. A cégek azóta befizették a bírságot. Ismert, a GVH 2003. februárban hivatalból indított versenyfelügyeleti eljárást. Ezután a GVH kartellcsoportja 2003. szeptemberben a Strabag, 2003. októberben pedig a Hídépítő székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást hajtott végre. A kartellcsoport 2004. január 28-i határozatával kiterjesztette az eljárást az NA Rt. által 2002. júliusban az M7-es autópálya Becsehely–Letenye szakasz, az ehhez kapcsolódó M70-es Letenye–Tornyiszentmiklós útszakasz, illetve az M3-as autópálya Polgár és Görbeháza közötti szakasz kivitelezésére kiírt pályázataira is. A cégek a bíróságon fellebbeztek a GVH döntése ellen, így került sor az újabb tárgyalásra. Lapunk érdeklődésére a Strabag illetékese közölte, hogy tudomásul vették a döntést, a bírságot már évekkel ezelőtt befizették, és azóta megfelelő intézkedéseket hoztak a vállalatnál azért, hogy ne lehessen hasonló vádakkal illetni a céget.