Vége a nyári uborkaszezonnak az EU-ban: a héten valamennyi uniós intézmény napirendjén jelentős témák szerepelnek. Hétfőn (szeptember 3-án) kerül sor Brüsszelben az európai szomszédságpolitikáról szóló nemzetközi konferenciára, a Tanács pedig a reformszerződés szövegének júniusi elfogadása óta először tárgyal miniszteri szinten az új alapszerződésről. Az EP nyári szünet utáni első plenárisán többek között a görög erdőtüzekről, a közelmúlt nemzetközi pénzügyi zavarairól, valamint a terrorizmus elleni harcról tárgyalnak majd a képviselők.

Tanács

A hétvégen kerül sor az uniós országok külügyminisztereinek találkozójára, ahol a legfőbb napirendi pont a reformszerződés kérdése lesz. A nemzeti kormányokat képviselő miniszterek találkozóján igen nehéz feladata lesz a tanácskozást vezető portugál elnökségnek, hiszen várhatóan ismét előkerül néhány politikailag kényes kérdés, köztük a tanácsi szavazással kapcsolatos kritikák, vagy épp egyes országok kimaradása a reformszerződés bizonyos részeiből. Annak érdekében, hogy a terveknek megfelelően október közepére megszülethessen a szerződés végleges szövege, Lisszabon igyekszik majd minél inkább technikai kérdésekre korlátozni a vitákat. A miniszteri találkozón Koszovó kérdésével kapcsolatban is egyeztetnek majd a politikusok.

Európai Parlament

Szeptember 3. és 6. között tartja a nyári szünet utáni első plenáris ülését az Európai Parlament.
Hétfő este, a plenáris megnyitása után a képviselők az európai – mindenekelőtt görögországi – természeti katasztrófákkal foglalkoznak, a témában kedden fogadnak el állásfoglalást. Ezután a képviselők négy jelentéshez kapcsolódóan a jobb uniós jogalkotásról vitáznak, mely jelentések egyikét a szocialista Lévai Katalin írta.

Kedden az egységes piac működésének javításáról, a veszélyes anyagok közúti szállításáról, valamint az alkoholfogyasztásból eredő károk elleni küzdelem stratégiájáról lesz szó. Ezen a napon kerül vitára a gdanski hajógyár kérdése is, amely a Lengyelország és az Európai Bizottság kapcsolatainak kritikus pontja: míg az unió versenyjogi szempontból kifogásolja a hajógyár hatalmas állami támogatását, a lengyelek a hely szimbolikus jelentőségére hivatkozva elutasítják a kritikákat.

A szerdai ülésen a terrorizmus elleni harcról tartanak közel háromórás plenáris vitát. A közelmúlt eseményei kapcsán ezen a napon kerül napirendre az európai pénzpiaci instabilitás kérdése, illetve annak következményei. Az Egyesült Államok másodlagos jelzálog piacának krízise után ugyanis a válság begyűrűzésének elkerülése érdekében az Európai Központi Bank (EKB) több milliárd eurós tőkeinjekcióval volt kénytelen beavatkozni az európai pénzpiac működésébe. A vitára egy nappal azelőtt kerül sor, hogy Jean-Claude Trichet, az EKB vezetője nyilatkozik arról, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően növelik-e az alapkamatot az eurózónában.

Csütörtökön többek közt a fogyasztóvédelmi szabályozás felülvizsgálatáról és a drogfogyasztás megelőzéséről lesz szó.

Európai Bizottság

Augusztus 3-án kerül sor az Európai Szomszédságpolitikáról szóló nemzetközi konferenciára Brüsszelben, melyen valamennyi „szomszédos” ország magas rangú képviselője részt vesz majd. Ez az első alkalom, hogy az unió vezetői az érintett országok vezetőivel közösen vitatják meg a politika hatásait, jelenlegi és jövőbeli kihívásait. A találkozón többek között szó esik majd a kereskedelmi liberalizációról, a mobilitás lehetőségeiről, illetve az energiabiztonsággal és a klímaváltozással összefüggő kérdésekről.