Van haszna a rendszeres és szigorú APEH ellenőrzéseknek, példa erre a mai ónodi vásár is, ahol a revizorok „csak” két esetben nem kaptak nyugtát a próbavásárlások során. Döbbenetes viszont az, hogy más ellenőrzésekhez hasonlóan az itt ellenőrzött vásározók egyike sem tudta igazolni az áru eredetét.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának ellenőrei 24 vizsgálatot végeztek az ónodi vásárban, 19 esetben a számla- és nyugtaadás teljesítését, míg 5 esetben az áruk eredetét ellenőrizték.

Az árueredet vizsgálatára szúrópróbaszerűen kiválasztott öt kereskedő egyike sem tudta a helyszínen igazolni termékeinek beszerzését, így őket – mulasztási bírság kiszabása mellett – beszerzési számláik utólagos bemutatására kötelezték. Azok, akik árujuk eredetét utólag sem tudják igazolni, a bírság mellett tevékenységük 12 napra történő felfüggesztésével is számolhatnak.

Furcsa módon az évek óta árusító vásározók közül öt árusnak még mindig meggyűlt a baja a nyugta, számla szabályos kiállításával.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adóellenőrei, esetenként a pénzügyőr revizorokkal karöltve, ahogy ma is tették, rendszeresen ellenőrzik a havonta ismétlődő ónodi kirakodóvásár eladóit. Most elsődlegesen a nyugta és számlaadási kötelezettség teljesítésének vizsgálatán túl a cipő- és textilkereskedők árujának eredetét firtatták az ellenőrök.