A Társaság a Szabadságjogokért 2006 nyarán közérdekű adatigényléssel fordult a GKM-hez és az IRM-hez, melyben a több milliárd forint értékű Microsoft-szerződések másolatának megküldését kérte.

Miután a minisztériumok megtagadták a szerződések megküldését, a TASZ az Adatvédelmi Biztoshoz fordult. Az ombudsman 2007. július 30-án kelt állásfoglalása szerint különösen aggályosnak tartja, hogy ezek a szerződések a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alkotmányos jogot korlátozzák, érvényesítését ellehetetlenítik. A Biztos felhívta az érintett tárcákat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az adatigénylés teljesítése és a szerződések megismerhetősége érdekében.

A TASZ-nak mindezidáig egyik érintett minisztérium sem reagált. A jogvédő szervezet meglepve tapasztalja, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket; aggályosnak tartja, hogy ilyen hatalmas összegű közpénzből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják; értetlenségét fejezi ki a minisztériumok jogsértő magatartásának rejtélyes oka miatt.