Több új elemet kíván bevezetni a kormányzat az áfa hatékonyabb működtetése érdekében, számol a fordított adózás intézményével és a körhinta lefékezésével.

Kóka János állt a nyilvánosság elé még a nyár elején azzal, hogy a jelentős mértékű adóadminisztráció-csökkentés mellett ugyancsak akár már 2008-ban bevezetik az úgynevezett fordított adózás intézményét. Ezt a kategóriát ismeri az Európai Unió is, de többször is kedvezőtlen fogadtatásban részesítették a tagállamok az ajánlásokat. A nyár végére azonban Magyarországon ismét napirendre került a terv, pontosabban le sem került onnan.

A jogszabály előkészítői tervei szerint egyebek között az építésszerelési munkáknál, az ingatlanhoz kapcsolódó – fenntartási, takarítási, karbantartási – szolgáltatásoknál, illetve az e területekhez kapcsolódó munkaerő-kölcsönzésnél legyen hatályos a fordított adózás. A szakmák lista ennél hosszabb lesz, persze. A lényeg, hogy – amennyiben mind az értékesítő, mind a vevő belföldi cég – a terméket, szolgáltatást beszerző fél az, amelyik rendezi az áfát, mint fordított adózó és az általános szabályok szerint rója le.

A körhintának vége

Itt érdemes kitérni rá, hogy a “körhinta csalások” ellen is fékeket állítanak fel. Azt tervezi a pénzügyi kormányzat, hogy a láncértékesítés esetében egyetemleges lesz a felelősség. Tudni kell, a lánckereskedés olyan ügylet, amely során a termék és a számlázás útja külön válik egymástól. A gyakorlatban úgy működik a körhinta, hogy a terméket egy A országbeli társaság értékesíti egy B országban működő vállalatnak, amelyik a portékát továbbértékesíti a C országban lévő cégnek, miközben a terméket magát A-ból C-be közvetlenül szállítják.

A szabályozási változás itt következik be azáltal, hogy az egyetemleges felelősség szerint minden érintett gyártó és szállító egyforma kötelezettségekkel lesz kénytelen számolni. Azaz az összes, az ügyletben résztvevő társaság felel a többi társaságot terhelő adókötelezettségért.

A szabályozás szerint felelősek lesznek a magyar cégek a Magyarországra adóalanyként be nem jelentkezett külföldi kapcsolt vállalkozásuk adókötelezettségeiért is.