Harminckilenc rendőr ellen emelt vádat az ügyészség a tavaly őszi tüntetések során elkövetett hatósági szabályszegések miatt – hangzott el a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Katonai Ügyészség közös sajtótájékoztatóján.

Az ügyészségek a tüntetők és a rendőrök esetében is az ügyek mintegy ötven százalékában tudtak eddig vádat emelni. Elhangzott az is: a szabálysértő tüntetők beazonosítását éppúgy jelentősen megnehezítették az általuk használt kendők és kapucnik, mint ahogy az oszlató rendőrök azonosítása is nagy nehézséget jelent a vádhatóságnak. A szeptemberi tüntetések kapcsán huszonegy, az októberiek miatt pedig tizennyolc rendőr ellen emeltek vádat. A Magyar Televízió ostroma miatt hatvankét civilt hallgattak meg az ügyészek, és harminchetet gyanúsítottak meg közülük. Megállapította az ügyészség azt is, hogy azok a fegyverek, amelyekből a tömegoszlatók a gumilövedékeket kilőtték, nem voltak rendszeresítve, ám Bencze József országos főkapitány Falvai Zsolt vezető ügyésznek írt levele szerint ez nem ok rendőri vezetők felelősségre vonására, mert a lövedékek már 1993 előtt is rendszerben voltak.

Az ügyészek viszont úgy ítélték meg: a rendőrség felső vezetésére még lehetett számítani a nyomozás során, ám az alegységek szintjén a vezetők szinte semmiben nem segítették az eljárást. Így nem sok esély volt a teljes körű felderítésre. Példaként elhangzott: előfordult olyan eset, amikor azonosítottak egy rendőri egységet, melynek tagja bántalmazott egy tüntetőt, ám az egység mindegyik tagja azt vallotta, hogy a sorfalnak egy másik részén volt, mint ahol az eset történt.