Óbuda-Békásmegyer önkormányzata át akarja venni a kerületben lévő Szent Margit Kórházat – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Bús Balázs, a kerület polgármestere.

A kerületi képviselő-testület várhatóan a jövő hét szerdáján hoz döntést az átvételről.

Az ismertetett nyilatkozat szerint a Szent Margit Kórház kerületi tulajdonba és kezelésbe vételével biztosítaná az egyik legnagyobb budapesti kerület, valamint a csatlakozó agglomeráció lakosságának biztonságos egészségügyi ellátását.

A kerület alpolgármestere, Puskás Péter az MTI-nek elmondta: úgy látják, hogy a kórház folyamatos hanyatláson megy keresztül, ami már évek óta tart.

Hozzátette: sajnálatos módon az április 1-jén bevezetett intézkedések hatására, amikor a szülész-nőgyógyászati és a sebészeti osztályt bezárták a kórházban, ez a folyamat felgyorsult.

Az alpolgármester megemlítette, a Fővárosi Önkormányzat hozott egy olyan döntést, hogy a Szent Margit Kórházat össze kívánják vonni a Szent János Kórházzal és a Budai Gyermekkórházzal.

“Ezt nekünk III. kerületiekként semmiképpen sem szabad hagyni és ezért a polgármester úr kezdeményezésére várhatóan a jövő hét közepén a képviselő-testület hoz egy olyan döntést, amely kifejezi azt a szándékot, hogy átveszik Szent Margit kórházat a fővárostól” – mondta Puskás Péter.

Kifejtette, hogy reményeik szerint a tárgyalássorozat végére a kerület tulajdonába és fenntartásába kerül a Szent Margit Kórház.

Utalt arra, hogy ez nem előzmény nélküli, mert 2004-ben a kerület átvette az egészségügyi szakellátásokat a fővárostól a Csobánka, valamint a Vörösvári úton és azóta ezekben az intézményekben jelentős minőségi fejlődést tapasztaltak.

Ha most a Szent Margit Kórházat sikerül megkapniuk, akkor az alapellátástól a szakellátáson keresztül a fekvőbeteg-ellátásig mindent a kerület tud fenntartani.