Egészében a közös költségvetésből finanszírozná az elakadt Galileo műholdas navigációs rendszer telepítési szakaszát az Európai Bizottság. Ugyanez az Európai Technológiai Intézetre is érvényes.

Brüsszel szerdán (szeptember 19.) azt javasolta, hogy teljesen az EU költségvetéséből finanszírozzák a Galileo műholdas navigációs rendszer telepítésének fázisát. A Bizottság ezért a 2007-2013 közötti uniós keretköltségvetés módosításához kéri a Tanács és az Európai Parlament hozzájárulását.

A Galileo megvalósításának finanszírozását azért kellett átgondolni, mert a rendszer telepítéséről és kereskedelmi hasznosításáról szóló koncessziós szerződésről folytatott tárgyalások az év korábbi szakaszában zátonyra futottak. Jacques Barrot közlekedési biztos szerint a program megvalósításához 2007. január elseje és 2013 december vége között 3,4 milliárd euró szükséges, ebből 2,4 milliárd euró új pénz bevonására van szükség a Galileo esetében. Az Európai Technológiai Intézet működéséhez további 309 millió eurót kér a Bizottság.