A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az unióról készített első jelentésében elsősorban az uniós energiapiacot, illetve az agrárpolitikát illette kritikával, további liberalizációt sürgetve e területeken. A szervezet támogatja a Bizottság közelmúltban ismertetett energiapiaci reformtervezetét.

Angel Gurria, a párizsi székhelyű testület főtitkára ismertette az új jelentést, mely összességében pozitívan értékelte az unió által elért gazdasági eredményeket. A főtitkár méltatta az unió egységes piaca által biztosított prosperitást, valamint az ezáltal elért alacsonyabb munkanélküliséget, ugyanakkor kritikával is illette az unió működését. „Mérhető különbség mutatkozik az egy főre eső GDP tekintetében a tagállamok és az OECD legjobban teljesítő államai között, mely különbség az utóbbi évtizedben csak nőtt. A munkaképes lakosság több mint harmada inaktív marad, és a kihívások csak nőnek” – mondta Guirra a dokumentum ismertetésekor.

A főtitkár szerint a tagállamoknak tovább kell erősíteniük a belső piacot, elsősorban a szolgáltatások területén valamint az energiaszektorban, melyet az OECD szerint meg kell nyitni a versenytársak előtt, hogy ez elősegíthesse a szolgáltatások javítását, és közvetve hozzájárulhasson a fogyasztói árak csökkenéséhez. Ennek értelmében az OECD teljes mértékben támogatja a Bizottság új energiapiaci reformját, melynek középpontjában az energiaszállítás és a termelés teljes szétválasztása áll.

A jelentés másik kritikus pontja a közös mezőgazdaság kérdése: ezen a területen is átfogó reformokat szorgalmaz a világ 30 legfejlettebb országát tömörítő OECD. „Míg az utóbbi 5 évben valamelyest csökkent a mezőgazdasági támogatások mértéke, és így már kevésbé piactorzító, a támogatások aránya még mindig az OECD átlag felett marad, és jóval meghaladja a legszabadabban kereskedő országok gyakorlatát” – mondta ezzel kapcsolatban a főtitkár. Brüsszel várhatóan novemberben ismerteti terveit az agrártámogatások átfogó átalakításáról.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) másfél évente készít átfogó elemző tanulmányt tagországairól, de első alkalommal vizsgálta az Európai Uniót, mint közösséget.