Leghamarabb hétfőn (Szeptember 24.)szállítják el Kabai Károly nyírbogáti vállalkozót az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből, miután ott a rendőrség őrizetbe vette őt, azt követően, hogy elrendelték országos körözését – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton az MTI-vel.

Az adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt férfi – miután konzultáltak kezelőorvosával – őrizetbe vételére az egészségügyi intézményben került sor, folyamatos őrzése mellett. Elszállítása leghamarabb hétfőn lehetséges – közölte a BRFK közleményben.

A hatósági tájékoztatás szerint szombaton délelőtt az illetékes rendőrhatóság intézkedett az országos körözés kibocsátásáról, melynek értelmében a körözött személy fogva tartottnak minősül.

Szeptember 22-én reggel rendelte el a rendőrség Kabai Károly körözését, miután megkapta az elfogatóparancsot a bíróságtól – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Fülöp Gergely tájékoztatása szerint a vállalkozó ellen kibocsátott bírósági elfogatóparancs hiteles másolatát szombaton délelőtt vette át a megyei rendőr-főkapitányság, a végzés kézhezvételét követően a nyírbátori rendőrkapitányság a körözést haladéktalanul elrendelte, ezzel egy időben értesítette a BRFK-t, melynek illetékességi területén a körözött személy tartózkodik.

A BRFK az MTI-nek megerősítette az országos körözés megjelenését.

A Fidesz ugyanakkor arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal hagyjon fel azzal, hogy a rendőrséget politikai célokra használja, és haladéktalanul szerezzen érvényt a törvénynek, a jogerős bírósági ítéletnek.

Kabai Károlyt a Hír Tv munkatársai találták meg pénteken az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), ahol gyógykezelés alatt áll.

A férfi 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere, a mostani választási ciklusban – tavaszi lemondásáig – a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnöke volt. Az 1990-es években színesfém-kereskedéssel foglalkozott, a vádbeli cselekmények előtt több évvel a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János szocialista üzlettársa volt.

Az elítélt előbb azt kérelmezte, hogy egészségi állapota miatt halaszthassa a börtönbüntetés megkezdését, amely kérelmet azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság augusztus 2-án jogerősen elutasított.

A vállalkozónak augusztus 21-én kellett volna jelentkeznie a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben, Kabai Károly azonban ennek nem tett eleget, ezért augusztus 22-én a bíró elrendelte az elítélt rendőri elővezetését, szeptember 10-ei határidővel. Az elővezetés eredménytelen maradt, ezért a bíróság intézkedett az elítélt tartózkodási helyének felkutatására, hogy a később, szükség esetén kibocsátandó elfogatóparancs eredményes lehessen.