Az adórendszer jövő évi változtatásának részeként a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos ellenőrzések átkerülnének a vám- és pénzügyőrséghez. Ha az ősszel az Országgyűlés elfogadja a tervezett intézkedéseket, 2008-ban emelkedik a bírságok mértéke is – mondta Deák László, a PricewaterhouseCoopers szakértője.

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként jövőre szigorítják a környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett cégek ellenőrzését. A termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések január elsején a vámhatóság hatáskörébe kerülnek – derül ki a termékdíjtörvény módosításának tervezetéből. A kormányzat célja ezzel a lépéssel, hogy javítsa a termékdíj bevallásának, megfizetésének és ellenőrzésének hatékonyságát. A tervek szerint azok a cégek, amelyek nem teljesítik megfelelően a termékdíj-fizetési kötelezettségüket, a jelenleg alkalmazhatónál jóval súlyosabb bírságokra számíthatnak. A jövedéki szabályozáshoz hasonlóan az adó összegének megfelelő bírság fenyegeti azt a vállalatot, amely nem vagy hiányosan fizeti a bevallott termékdíjat. Azok, akik jogosulatlanul igényelnek vissza termékdíjat, a visszaigényelt összeg háromszorosát lesznek kénytelenek megfizetni. Még súlyosabb, tízszeres bírsággal sújthatják azokat a társaságokat, amelyek elmulasztják bevallani a fizetendő termékdíjat. A termékdíjas eljárásokban alkalmazandó mulasztási bírság is kétszerese lesz az általános mértéknek.

A vámhatóság jogosultságot kapna a termékdíjköteles termékek lefoglalására és elkobozására, ha az érintett cég nem tudja igazolni az áru eredetét vagy a felhasználása célját, és fennáll a fizetési kötelezettség elkerülésének veszélye. A cégeket jövőre a termékdíjjal kapcsolatos eljárásokban olyan szakügyintézők képviselhetik, akik megfelelő képesítést szereznek. “A tanfolyam elvégzésének feltételeit a későbbiekben határoznák meg, az oktatásban feltehetőleg azok vennének részt, akik a cégek termékdíjbevallását készítik. A rendszer hasonlóan működik, mint az adófázisokban, például az áfa esetében” – mondta Deák László, a PricewaterhouseCoopers szakértője. A tervek szerint jövőre változna a termékdíjbevallás rendje is, a visszaigénylési kérelmeket a jövő évtől, az adóbevallásokat 2010-től csak elektronikusan lehetne benyújtani. Mint megtudtuk, az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos jogszabályok kidolgozása folyamatban van.

A hulladékhasznosítási követelményekkel történő harmonizáció eredményeként megszűnik a hűtőberendezések kategóriájának megkülönböztetése. Erre a termékre az elektromos és elektronikai berendezésekre vonatkozó szabályokat kellene majd alkalmazni, vagyis egyszerűsödnek az előírások. Deák László szerint időszerű volt ezt a döntést meghozni.
A legtöbb termékdíjköteles áru gyártóinak, forgalmazóinak hulladékhasznosítási kötelezettsége is van. Ez azt jelenti, hogy az általuk gyártott és forgalmazott termékekből keletkezett hulladék meghatározott részét kötelesek a fogyasztóktól visszavenni, begyűjteni, újrahasznosítani és ártalmatlanítani. E kötelezettségek alól a termékdíj megfizetése sem mentesíti a cégeket. A termékdíj-előírások betartatása érdekében a vámhatóság a hulladékhasznosítási kötelezettségek teljesítését is ellenőrizni fogja.

A tervezett változások, így különösen a szigorú bírságok és egyéb jogkövetkezmények bevezetése miatt a cégeknek a jövőben az eddiginél is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy minden tekintetben megfeleljenek a termékdíjjal és a hulladékhasznosítással kapcsolatos jogszabályoknak.
A környezetvédelmi termékdíjat 1995-ben vezették be azzal a céllal, hogy a természeti erőforrások takarékos felhasználására ösztönözzön. Jelenleg a gumiabroncsok, az egyéb kőolajtermékek, a hűtőberendezések és hűtőközegek, az akkumulátorok, a reklámhordozó papírok, az elektromos és elektronikai berendezések, valamint az áruk csomagolása után kell termékdíjat fizetni. Alapja a termékdíjköteles termék tömege, kivéve a hűtőberendezéseket és a kereskedelmi csomagolást.